Mesajı Okuyun
Old 22-11-2015, 19:17   #1
AV. cannn

 
Varsayılan Bir tek ara karar, üç ayrı takip

Sayın meslektaşlarım,

takip edebildiğim kadarıyla, Bu konu daha önce yetersiz bir çerçevede tartışılmış olduğundan,
yeniden gündeme getirmek ve sizlerle sorunumu paylaşmak istiyorum.

Aile mahkemesi mart 2015 tarihinden itibaren tedbir nafakasına hükmediyor. Nafaka kararın niteliği gereği her ay işliyor.

Bazı meslektaşlarımız önceki beyanlarında, birikmiş nafaka ayrı, cari alacak ayrı icra edilebilir görüşlerini bildirmişler.
Bir meslektaşımız birikmiş nafaka, nafaka cezasına konu teşkil edemiyeceğinden ikinci bir takibin yapılabileceğini savunmuş.

Hatta bir tartışma forumunda, avukatın haksız takiple zengin olacağı savına, bir başka meslektaşımı verdiği karşı cevapla, "avukat takibi yapmış, emeğini harcamış, parasını alır" demiştir.

Benim başıma gelen olayda ise, karşı taraf avukatı iki ay, üç ay, dört ay ve devamına yönelik olarak tam üç ayrı takip açmış. Yani bir akaç ayı biriktirip biriktirip takip açma hakknı kendinde bulmuş.

Benim görüşlerim şöyledir: Bir tek ara karar hukuki bir zorunluluk hasıl olmadığı taktirde bir tek takibe konu olabilir. Birikmiş bnafaka artı her ay devamına şeklinde açılan bir takipte, işleyecek cari nafaka alacakları için nafaka cezası davası pekala açılabilir. Avukatın hukuka ve meslek kurallarına uymayan işlemlerinden kaynaklı kazanmaları emeğinin karşılığı değildir.
Birden fazla takip açılmasında; müvekkilin hiçbir menfaati yoktur, çünki alacağını düzenli olarak alamamaktan kaynaklı zarara uğrar.
Karşı taraf gereksiz ve hukuksuz bir şekilde zarara uğratılır. Çünki fazladan icra masrafı ve vekalet ücreti ödemek zorunda kalır.

Özellikle vekille takip edilen bir iş olmasına binaen sizlerinde görüşlerini bilmek, bu konuda varsa hukuki yetersizliğimi gidermek isterim.
1- Esas ve usul normları bakımından olayı nasıl algılamak gerekir? Bu konuda olayımıza uyan yargıtay uygulamaları var mıdır?
2- Hakkaniyet - iyi niyet açısından genel hukuk normları ve hukuk düzeni böyle bir girişimi koruyabilir mi?
3- Meslek kuralları yönünden nasıl değerlendirmek gerekir?
Tüm meslektaşlarıma yüzü hukuka dönük bir meslek yaşamı dilerim.