Mesajı Okuyun
Old 05-11-2015, 16:28   #8
Av.Ömer Erlat

Değerli Meslekdaşlarım,
Bilindiği üzere, muvazaalı işlem geçersiz olup; hiçbir hüküm ve sonuç doğurmaz. Ayrıca belirli bir sürenin geçmesiyle veya tarafların olurları ( rızaları ) ile geçerli hale gelemez. Mahkemece kendiliğinden ( resen ) gözönünde tutulur.

Davacı kadın, dava konuşu taşınmazın aile konutu olduğunu iddia ile diğer davalı Ö'ye yapılan satış işleminin muvazaalı olması nedeniyle tapu kaydının iptali ve tescilini istemiştir. İstek Türk Medeni Kanunu'nun 194/1. maddesine dayanmaktadır ve Aile Hukukundan doğmaktadır.(Y.2.HD.05.03.2007 gün ve 2007/2341 E.-2007/2341 K.)

Muris muvazaası ve/veya TMK'nun 194/1. aykırı temlik nedeniyle muvazaalı satış her ikisi de sonuç olarak aynı hukuksal nedene, "Muvazaa" ya dayalıdır. Muvazaa olgusu hakim tarafından resen göz önüne alınır. Denildiğinde Sayın Kocabaş'ın ıslah gerekmeyeceği yönündeki görüşünün daha doğru olabaileceğini düşündüm. Paylaşmak istedim.

Bu arada Sayın Bozoğlu'nun göreve ilişkin sorusu geldi.
Y.14 HD. ve Y.2.HD. nin kararları müşterek, aile mahkemesi görevli.Aşağıdaki linkte açıklayıcı kararlar mevcut.
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=19751

Evet şimdi benim için yeni bir soru daha var. Biraz daha düşünmeliyim.
İlginize teşekkür ederim.