13-10-2015, 17:55
|
#7
|
|
Sevgili meslektaşım, biz davayı açarken vekaletnameyi, velayet anne babaya ait olduğundan dolayı, hem anne hem babadan birlikte aldık. (Çünkü evliydiler) Vekaletnameye özel yetki hususu da eklendi. Özel yetkiden kastım "nüfus kayıtlarında düzeltme, yaş tashihi davası açmaya avukat ...'ı vekil tayin ettik" ifadesi geçti vekaletnamede. Eğer sizin anne babanız evli ise dava dilekçesinde davacı olarak her ikisinin adı geçmeli. Ve elbette her ikisi imzalamalı. Eğer evli değiller ise ve velayet hakkı annenizde ise dava dilekçesinde velisi sıfatıyla sadece annenizin adının geçmesinin yeterli olacağını düşünüyorum. (Usulle ilgili aksi bir kanaatte isek bence dava bu sebepten reddedilmez ve şayet babanın muvafakati gerekiyorsa bunun sağlanması için mahkeme size süre verecektir. Öyle bir durumda halihazırdaki derdest dosyanın bilgileri belirtilerek ve kimlik tespiti de yaptırılarak kendisinden alınacak yazılı ifade sanırım yeterli olur. Eğer aynı şehirde ise duruşmaya gelir sözlü olarak bildirir, değilse başka yer asliye hukuk mahkemesi kanalıyla sizin dosyanıza yazılı ifade gönderir.)
Bizim açtığımız davanın ilk duruşması Aralık ayında yapılacak ve o gün karara çıkma ihtimali var evet. Çünkü emniyet yazısını elden takip ettim. (Emniyete yaşı değiştirilecek kişinin aranan şahıslardan olup olmadığı hususunda yazı yazılmasına karar verdi mahkeme) Ayrıca duruşmaya iki şahidimizi de götüreceğiz. Bizim dosyamızda hakim kemik yaşı tespiti için hastaneye sevk kararından sarfınazar etti. Ön incelemeye hazırlık tutanağında sevke karar vermişti ama bugün “ne zaman gelelim” diye sormaya gittiğimde vazgeçtiğini belirtip “arada 2 aylık fark var, bu fark tespit edilemeyebilir, şahitleriniz somut bilgilere dayalı ifadeler verirlerse hastaneye sevke gerek kalmadan karara çıkartabilirim” dedi. Ama şu var ki biz davayı açarken herhangi bir doğum belgesi deliline dayanmadığımız halde (çünkü Urfa Siverek’in bir köyünde ve evde gerçekleşmiş doğum) yine de resen Siverek Nüfus Müdürlüğü’ne yazı yazılarak tescile dayanak doğum belgesi var ise istenmesine karar verdi. Eğer bu yazının cevabı da duruşmaya kadar gelirse bizim davamız ilk celsede karara çıkabilir. Sizin açacağınız davanın karara çıkma ihtimali hakkında “şartlara bağlı” şeklinde cevap verebiliyorum ancak.
Eğer çok acil ise hastaneden imzalı müdürlü doğum belgesini almaya çalışın davayı açmadan önce. Ve dava dilekçenize delil olarak ekleyin. Mahkeme kabul etmez ise zaten hazırlık tutanağı ile kendisi yeniden isteyecektir. Sevgili kardeşim, hakimlerin takdirlerini tahmin etmek zor oluyor bazen. Kurumların tavırlarını da. Örneğin bazı kurum mahkeme yazısını elden takip yetkisiyle götürdüğünüz halde, cevabını size vermeyebiliyor. Yani yazıyı teslim alıyor ama cevabını teslim etmiyor.
Sizden pek farkım yok tecrübe hususunda. Çünkü uzun yıllardır kadastro davasından başka dava takip edemedim. Ben de bahsettiğim yaş tashihi konulu davayı açarken epey araştırma yaptım, tecrübe az ise detay şart çünkü.
Umarım davanızla ilgili yanlış bilgi verdi isem diğer meslektaşlarım düzeltirler. Kolaylıklar diliyorum.
|