Mesajı Okuyun
Old 16-03-2007, 17:42   #1
avukat fatih topçu

 
Varsayılan A.Ş.ortaklarına ulaşılamazsa satış nasıl yapılacak

Daha önce bana verilen bilgi kadarıyla bir soru sormuş ve yanıt almıştım(16.09.2006 tarihinde) Ancak bu konu yeniden karşıma getirildi ve ben bazı sorulara yanıt ararken ilgi çekeceğini düşündüğüm bu konuyu sizlerle paylaşmaya devam etmek istiyorum.
1968 yılında kurulan ancak şu anda hiçbir faaliyeti olmayan sadece amiyane tabirle kağıt üzerinde bir A.Ş. var.Bu A.Ş.'ye ait bir taşınmaz ve bu taşınmaz üzerinde yapılmış çelik konstrüksiyonlu bir yapı bulunuyor.Fabrika olarak tasarlanmış ancak bitirilememiş.Şirketin başka hiçbir mal varlığı yok.Şirket ortaklarının sayısı 500'den fazla fakat ulaşılabilen ortak sayısı 40 kişi kadar diğerlerine ulaşılamıyor.
En son yapılan genel kurula (ilan yapılmış) ulaşılabilen 35 üye katılmış,yönetim kuruluna şirkete ait gayrimenkulü satması için yetki verilmiş.
Şimdi bu durumda "Genel kurul toplantısında şirket aktiflerinin toptan satışının müzakere edilebilmesi için şirket sermayesinin en az yarısına sahip pay sahiplerinin veya temsilcilerinin hazır bulunması şarttır.İlk toplantıda nisabın olmaması halinde en geç bir ay içinde yapılacak ikinci toplantıda esas sermayenin üçte birine sahip pay sahiplerinin veya temsilcilerinin bulunması yeterlidir."hükmü karşısında ,
1-Şirkete ait bu taşınmaz ve müştemilatının satışı,şirket aktiflerinin toptan satışı sayılır mı?
2-Eğer sayılırsa yukarıda belirttiğim nedenlerle şirket sermayesinin yarısına ya da üçte birine sahip pay sahiplerine ulaşmak mümkün değil ,bu durumda ne yapmak gerekir?
Yönetim kuruluna bu taşınmazı satması için verilen yetki hakkında ne söylenebilir?(Şirketin başka hiçbir mal varlığı ve herhangi bir faaliyeti yok.Şirket defterleri depremde zayi olmuş,ortaklarla ilgili sadece isimlerin yazılı olduğu birkaç kağıt var.Adresler yok.)
Şirket aktiflerinin toptan satışı ile ilgili nisaba takılmamak için,şirkete bilgisayar, televizyon,mobilya vb.gibi demirbaş kabilinden birtakım eşyalar alıp mal varlığına dahil etmek suretiyle olayı sadece gayrimenkul satışı haline getirmek mümkün mü?Bu durumda yönetim kuruluna verlen yetki geçerli midir?
Satış hazırlıkları yapılmış üç yerden fiyat alınmış en son 550.000YTL'ye müşterisi de hazır.
Bütün bu tartışmalar şirketle ilgilenenleri ikiye bölmüş durumda,yanıtlarınıza şimdiden teşekkürler