09-10-2015, 17:42
|
#1
|
|
Satım-Taşıma Sözleşmesinden kaynaklı zararın tazmini
Değerli Meslektaşlarım bu büyük camiaya katılan yeni bir avukat olarak yardımlarınızı bekliyorum.. Şimdiden teşekkürler..
Olay: A ilinde bir şirketle görüşülüp, bir miktar eşya alımı konusunda anlaşılıyor. Şirkete eşyanın parası gönderiliyor. Şirkette parası ödenen bu eşyaları, sevk irsaliyesi düzenleyerek tıra yükletiyor ve B iline gönderiyor. Tır C ilinde kaza yapıyor ve taşınan eşyalar zayi oluyor. Kaza tek taraflı ve sürücü kusurlu. Sevk irsaliyesinde malı teslim alan kişi başka ve kaza tutanağındaki sürücü başka kişi. Sonuç olarak parası ödenen eşya telef oluyor ve şirkete yatırılan para olan otuz bin TL lik bir zarar doğuyor. Belge olarak kaza tutanağı ve sevk irsaliyesi bulunuyor. Alıcının; malı teslim alan, söför ve araç sahipleri ile hiçbir baglantısı yoktur.
1-Sevk irsaliyesi düzenlenerek eşyanın araca yüklenmesi BK.m.208/3 anlamında satıcı şirketi sorumluluktan kurtarırmı? Zilyetlik devredilmiş olurmu?
2-TTK.m.878/1-a da taşımanın üstü açık araçla yapılması durumunda taşıyanın sorumlu olmayacagına ilişkin bir hüküm var. Bu hüküm araç sahibini sorumluluktan kurtarırmı?
3-Araç TIR dır, çekici ve dorsenin sahibi farklı kişilerdir. Dorse sahibinin herhangi bir sorumluluğu varmıdır?
4-Sevk irsaliyesinde malı teslim alan kişiye herhangi bir sorumluluk yüklenebilirmi?
5-İfa yeri A şehrimidir B şehrimidir? HMK.m.10 uyarınca B şehrinde dava açabilirmiyiz?
6-Davayı kazanıpta tahsil edebilecegimiz taraflar; satıcı şirket ve dorse(yarı romork) sahibidir. Bunlara karşı davayı kazanma ihtimalimiz nedir????
|