Mesajı Okuyun
Old 06-10-2015, 13:16   #2
denizkabugu

 
Varsayılan Ayrılmış adi ortaklıktaki işçi devreden ortaktan Kıdem Tazminatı talep edebilir mi?

Merhaba ben yeni mezun bir hukukçuyum önüme çıkan ilk konu beni çok heyecnlandırmakla birlikte kafamı karıştırdı. Yardımcı olursanız üzerine tartışırsak sevinirim.

İki ortak 1991 yılında adi ortaklık kurarak fırın işletmeye başlıyolar. 2004yılında ortaklardan biri çekiliyor ve diğer ortağa işyerini devrediyor . 1991yılında işe başlarlarken yanlarında onlarla birlikte çalışmaya başlayan bir işçileri var ve işçi 2014yılında söz konusu işyerinden emekli oluyor ve kıdem tazminatı meselesi gündeme geliyor. Devralan ortak kıdem tazminatının 2004 2014yılı arası bedeli ve 1991-2004yılı arası ise kendine düşen kısmı ödüyor. Ortak olduğu dönemlere ait (1991-2004)kıdem tazminatı için devreden ortağa başvurma imkanı olabilir mi ya da direkt işçi bu yılları kapsayan kıdem için devreden ortağa başvurabilir mi?


İlk olarak aklkma iş kanunu madde 6 geldi ve 2 senelik zamanaşımını düşündüm ancak Yaptığım araştırmalara göre kıdem tazminatı meselesinin bu 2 yıllık zaman aşımı süresinin istisnası olduğunu, işçinin direkt devreden işçiye o dönem için başvurabileceğini ya da şimdi ki işverenin o bedel için devreden işverene rücu edebileceğini gördüm.

Araştrmamı yaptığım ilgili makaleler linktedir:

http://gulbenkmusavirlik.com/syer-n-...114.html?id=80


http://archive.ismmmo.org.tr/docs/ma...ut%20topcu.pdf



Amcak burda şu soru aklıma takıldı ayrıldıktan yıllar sonra gündeme gelen kıdem tazminatı meselesinde devreden ortağa başvurulabilecek olması ticari hayatı olumsuz etkilemez mi? Biz devreden ortakta. Kıdem talep etsek kıdemi alabilir miyiz önümüze başka bir zaman aşımı süresi takılmaz mı?

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim değerli cevaplarınızı bekliyorum. Bu konu üzerine tartışmakta istiyorum zira kafamı meşgul eden şeyler var bu hususta