Mesajı Okuyun
Old 30-09-2015, 22:01   #1
Av.Karahan

Varsayılan İş Kanunu Kapsamına giren bir iş midir?

Sayın Üstadlarım;

Açmaya hazırlandığım bir dava ile ilgili değerli görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım, yardımcı olacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.

Müvekkil, işverenin taşeron olarak, mısır, buğday, çeltik gibi tarla ürünlerin toplanması ile bu ürünlerin çuvallanarak sevkiyata hazır hale getirilmesi işlerinde gerekli olan işçilerin temin edilmesini sağlamış ve kendisi de bizatihi çalışmıştır. Müvekkilin temin ettiği işçiler sürekli değişse de müvekkil, işverene bağlı, onun denetim ve gözetimi altında ve günlük yevmiye karşılığında yaklaşık dokuz yıl sigortasız çalışmıştır. Sadece işten ayrılmasından yaklaşık 4 ay önce işveren tarafından sigortası yaptırılmıştır.

Müvekkil kısa bir süre önce işveren tarafından haksız olarak işten çıkarılmıştır. Önceleri hizmet tespiti ve işçilik alacakları davası açabileceğimi düşünürken yapmış olduğum araştırmada, işin, İş Kanunu m.4' te sayılan İş kanunu kapsamı dışında kalan " tarım ve orman işleri" kapsamında kalabileceği sorunu ile karşılaştım.

Konuyla ilgili olarak yanıt aradığım sorulardan ilki, açıkladığım kadarıyla müvekkilin işinin İş Kanunu kapsamına giren bir iş olup olmadığı? ikinci ise çalışmanın iş kanunu kapsamı dışında kalan işlerden olması halinde başvurabileceğim yollar nelerdir.?

Saygılarımla,