Mesajı Okuyun
Old 30-09-2015, 10:23   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

İptal davası açılabilmesi için öngörülen 60 günlük süre,müvekkilin başvurusu sonucu dava açılmamakla yitirilmiştir.Aynı konuda yeniden başvuru yapılması geçen süreyi canlandırmayacağı kanısındayım.

Belediyece res’en tevhidin yapılabilmesi için ortada bir kamu yararının bulunması gerekir.Burada kamu yararından ziyade kişisel yarar bulunmaktadır. Esasen belediyelere tanınan res’en tevhit yetkisi İmar K.nun 18.md.sindeki pekçok parseli ilgilendiren imar uygulamaları sırasında uygulanabilecek bir yetkidir. Ancak parsellerin bulunduğu yerde yeni bir imar uygulaması yapılması halinde tevhit durumu belediyece diğer parsellerle birlikte ele alınabilir.

Şerhin konulmasına dair idari işlemin iptali davası açılabilir ise de, muhtemelen kesinleşen imar planına göre konulduğundan süre yönünden sonuç alınamaz.

Müvekkil hukuki yardım için avukata başvurmakta gecikmiştir. Bu durumda tevhidin yapılabilmesi için komşu parsel malikinin de rızasının gerektiği durumu ortaya çıkıyor. Geçerli olan mevzuata göre komşu parsel malikini tevhide zorlayacak bir yaptırım olabileceğini sanmıyorum.