Mesajı Okuyun
Old 29-09-2015, 08:53   #9
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Meslektaşım,

Sayın Olgu
Alıntı:
Maaş bankadan mı yoksa elden mi alınmaktadır? eğer elden alınıyorsa imzalı bordroya karşı ancak yazılı delil sunmanız gerekir.
şeklinde belirtmiş ise de bu görüşe katılmıyorum.

Maaş bordroları imzalı dahi olsa işçi, maaşının bordroda görünenden fazla olduğunu tanık ve sair deliller ile (meslek kuruluşlarından emsal araştırması)kanıtlayabilir. Bu hususta yazılı delil zorunluluğu bulunmamaktadır. Zira ne yazık ki pek çok sektörde, işverenlerin daha az ödeme yapmak için, çalışanlarının prime esas kazançlarını gerçektekinden düşük gösterdiği bilinen bir ülke gerçeğidir. Bu nedenle, bu husustaki Yargıtay kararları da işçi lehine ilerlemiştir.

Diğer hususu da meslektaşlarımın belirttiği gibi, şayet bu bir yardım ise ve herhangi bir ücret karşılığı - iş ilişkisi yok ise kamera kaydı, tanık ve sair deliller ile kanıtlayabilirsiniz. Ancak kanıtlayamaz iseniz başka işyerinde çalışma, bana göre haklı fesih nedenidir. Yargıtay'ın da bu durumun, doğruluk ve bağlılığa aykırı davranış olduğu yönünde kararları vardır. İşçi izinde dahi olsa, işvereni ile arasındaki iş sözleşmesi devam etmektedir. Aşağıdaki karar bu konuya ilişkin Yargıtay görüşünü içermektedir. Ancak 2015'te ne gibi kararlar çıktığını ve uygulamada baskın görüşün ne olduğunu tam olarak bilemiyorum, yanlış yönlendirmek istemem. Fikir edinmeniz açısından aşağıdaki kararı alıntılıyorum.
Alıntı:
YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/14306
K. 2013/3427
T. 21.2.2013

Davacının davalı işyerinde devam eden bir iş sözleşmesi var iken başka işyerinde çalışması doğruluk ve bağlılığa aykırı olduğundan haklı fesih şartları bulunan somut olayda davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddi gerekir.


Ayrıca 4857 S. Yasa'nın 58. maddesi "izinde çalışma yasağı"nı düzenlemektedir.

Alıntı:
İzinde çalışma yasağı

MADDE 58.- Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.

Şayet yardım için orada bulunduğu hususunu kanıtlayamayacak durumda iseniz bu maddenin lafzından yola çıkarak izinde çalışma halinde ancak ödenen ücretin iade alınabileceği, sözleşmenin feshedilemeyeceği, bu konuda kanunda özel bir hüküm bulunduğu şeklinde bir savunma sunabilirsiniz.Ne kadar işe yarar o kısmı bilemiyorum tabi. Şu an sizin için en akıllıca yöntem, yardım konusunu ispatlamak gibi görünüyor.

Kolay gelsin,