Mesajı Okuyun
Old 26-08-2015, 10:34   #1
Bukowski

Varsayılan Serbest Meslek Makbuzu karşılığında ödeme yapılması kararlaştırılan sözleşme

Sayın meslektaşlarım size bir soru sormak istiyorum.
Müvekkilim bir temsilci sözleşmesi yapıyor. Sözleşme çerçevesinde bir yıl boyunca verdiği hizmetine karşılık 4 ayrı taksit halinde ödeme yapılacağı kararlaştırılmış. Her üç ayda bir 250.000,00 TL. Bu taksitlerden yalnızca ilki ödenmiş ve geriye kalanları ise ödenmemiştir. Ben de buna karşılık vadesi gelmiş olan ikinci ve üçüncü taksitler için icra takibi başlattım. Karşı taraf itiraz etti. İtiraz sebebi ise; sözleşmede "ödemeler serbest meslek makbuzu karşılığında yapılır" yazması. Alacaklı serbest meslek makbuzu kesmedi biz de ödeme yapmadık diyorlar. Takip durdu. Ben şuan çok basit bir handikapta kaldım.
Biliyorsunuz kanunlarımızın bu konuda birbiri ile çelişen hükümleri var. Gelir Vergisi Kanununun tahsilatı yapınca kesileceğine ilişkin yorumu ile KDV de hizmetin verilmesi durumunda tahsilata bakılmaksızın kesilmesi yorumu var. Tabi bir de sözleşmede yazan "ödemeler serbest meslek makbuzu karşılığında yapılır" hükmü.
Açıkçası takip başlatmak için sözleşmenin damga vergisi ile takip masrafları da yüksek bir meblağ tuttu. Şuan itirazın iptali bakımından ne tür bir açıklama öne sürebilirim bilemiyorum. İlk taksit ödenirken gayet önce ödeme yapılmış ardından makbuz kesilmişti. Ama bunu da kanıtlayacak argümanım yok. Yardımcı olabilir misiniz?