Sayın Av.09,
Türkiye'nin de dahil olduğu milletlerararası sözleşmeler sebebiyle; taraflar arasında Almanya'da kesinleşmiş bir boşanma kararı olmasına rağmen şu an Türkiye'de aynı taraflar arasında bir anlaşmalı boşanma davası açmak KESİN HÜKÜM ENGELİNE takılacaktır. Taraflar Almanya'da yaşıyor diyorsanız, ileride Almanya'da telafisi zor durumlarla karşılaşmalarına da sebep olursunuz.
Her iki taraf da şu an Türkiye'deyseler; taraflardan ayrı vekillere tanıma ve tenfize özel vekaletname çıkarttırarak davanın düştüğü mahkeme hakimi ile görüşüp boşanma kararının tanınması işlemini en kısa sürede sonuçlandırabilirsiniz.
T.C. YARGITAY
13.Hukuk Dairesi
Esas: 1983/8792
Karar: 1984/966
Karar Tarihi: 10.02.1984
ÖZET:Her iki davanın aynı sayılması için gerekli şartlar bakımından maddi anlamda kesin hüküm ile derdestlik arasında hiç bir fark yoktur. Ne var ki kesin hüküm itirazında aynı davanın daha önce kesin olarak karara bağlandığı ileri sürüldüğü halde; derdestlik itirazında aynı davanın aynı dava olduğunu söyleyebilmek için; maddi anlamda kesin hükümdeki gibi; her ki davanın taraflarının, konusunun, (müddeabihlerinin) ve dava sebeplerinin aynı olması gerekir. İlkin davanın tarafların aynı olması için tarafların her iki davada da aynı sıfatla (davacı veya davalı sıfatıyla) hareket etmiş olmaları gerekmez. Derdestlik itirazında dava sebebinden maksat da (hukuki sebepler değil) davanın dayanağını teşkil eden vakıalardır. Böylece derdestlik itirazında her iki davanın taraflarının, konusunun ve dava sebeplerinin aynı olduğu karısına varılırsa bu ikinci davanın açılmamış sayılmasına karar verilmelidir.
Kararda Apostille şerhi varsa ilgili karar original karardır. Almanya'daki/Berlin'deki boşanma kararları genelde sarı saman kağıt türünden kağıda yazılıyorlar.
Sayın Av.09, ilgili kararın tüm sayfaların tarayıp
info@akgul-hukuk.de adresime gönderebilirseniz kararı inceleyebilirim. Yine kararda bir eksiklik varsa, tarafıma yetki belgesi çıkarmanız durumunda ilgili mahkemeden kararı talep edip, yeminli tercümana tercüme ve konsolosluğun tercüme tasdiği işlemlerine tabi tutturarak vereceğiniz adresinize gönderebilirim.
Türkiye'deki prosedürde karar önce yeminli tercümana tercüme ettirilip akabinde de noterde tercüme tasdiği işlemlerine tabi tutturulduktan sonra mahkeme dosyasına sunulabiliyor.
Aynı taraflar arasında Almanya'da kesinleşmiş bir boşanma kararı olmasına rağmen, sizin aynı taraflar için Türkiye'de yeni bir boşanma davası açmak düşüncenizin usul hükümlerine aykırı olacağını hatırlatmak zorundayım.
Saygılarımla
Av. Kamer Akgül