11-08-2015, 22:45
|
#5
|
|
Göktürk meslekdaşım, arazinin büyüklüğü sizi yanıltmasın, müşterek mülkiyete tabi olan bir malın satışı konusunda tüm hissedarlar bir araya gelip anlaşmaya varamıyorlar ise, izale-i şuyu sureti ile satılıp paraya cevrilmesinden başka çare yoktur. Hissenizin ne kadar olduğunun önemi yoktur. Bir veya birden fazla hissedar bu davayı açabilir. Üzerindeki tüm bina ve diğer yapıların kimler tarafından inşa edilmiş olduğu konusunda bir anlaşmazlık yok ise başka bir davaya gerek kalmadan bunlar da aynı karar ile satışına karar verilecektir. Bu muhtesatların kime ait olduğu konusunda hissedarlar arasında anlaşmazlık var ise öncelikle asliye hukuk mhk de aidiyetin tespiti davası açılıp sonuçlandırılması gerekecektir. Bunun neticesi olarak müvekkilinize ait olan dairenin de tek başına satışı mümkün değildir. Zira bu daire tapu kaydında ayrı bir bağımsız bölüm olarak kayıtlı olsa idi tabii olarak tek başına satışı mümkün olacak idi, fakat böyle olmadığından yukarıda açıklamaya çalıştığım şekilde satılacaktır.
Müvekkiliniz bu dairenin ayrı bir bağımsız bölüm olmamasına rağmen müşteri bulup satmayı düşünürse, alıcı kabul ettiği takdirde alıcıya tapu'da kendi hisssesini (yani sadece arsa payını) devir ederek daireyi satabilir.
Not: Söz konusu izale-i şuyu davası tüm hissedarların tamamına karşı açılmak zorunda olduğundan, davayı açmadan önce ilgili tapu müdürlüğüne giderek o parseldeki tüm hissedarların isim ve açık adreslerini alıp dava dilekçenizde hepsini davalı olarak göstermeyi unutmayınız.
|