Mesajı Okuyun
Old 08-08-2015, 16:20   #1
Stj. Av. Oya

Varsayılan Tutuklulukta geçen sürelerin sgk borçlanmasının şartı olan “sigortalı iken” kavramı

Sayın meslektaşlarım, müvekkilimin 1983 tarihinde sigortalılığı başlamış ancak 2005 yılına kadar arada başka çalışması olmamıştır. 1999-2001 yılları arasında da tutuklu kalmış ve beraat etmiştir. Tutuklu kaldığı süreyi borçlanmak istiyor sgkdan.

1) Araştırdığımda her yerde şu ibareyi buluyorum “Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen prim ödenmemiş süreleri borçlandırılacaktır.” Sigortalı iken kavramı, 1999 yılında tutuklandığında sigortalı olarak çalışıyor olması gerektiğini mi kastediyor yoksa 1983 yılındaki sigortalılık başlangıcının/girişinin yapılmış olması yeterli mi? SGK borçlanma servisindeki görevliler de kendi aralarında çelişkiye düştü bu konuda. SGK’ya bu konu başvurunca en erken 6 ayda cevap geliyormuş. Bu nedenle yanlış ya da eksik bir başvuru yapmak istemiyorum. "Sigortalı iken" kavramının neyi kapsadığı konusunda mümkünse Yargıtay kararı paylaşan olursa çok sevinirim.

2) Yine aynı konuda 2013/11 sayılı genelgede “Sigortalıların tutuklandıkları veya gözaltına alındıkları tarih ile berat ettikleri tarihin yer aldığı Cumhuriyet Savcılıklarınca onaylanmış belgeler borçlanma talep dilekçesine eklenecektir.” ibaresi geçmekte. Elimde müvekkilimin tutuklu kaldığı süreyi ve beraat ettiğini gösterir ağır ceza mahkemesinin gerekçeli kararının aslı gibidir onaylı sureti var. Ancak sgk memuru cumhuriyet savcılığınca onaylatıp getirin genelge böyle diyor. Bir mahkeme kararının savcılıkça onaylanması mümkün mü, mümkünse hangi savcılık nasıl onaylıyor? İlk defa karşılaştım böyle bir şeyle, bu konuda da fikirlerinize ihtiyacım var.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.