05-08-2015, 09:07
|
|
|
Konut kredisi - ana para ödemesinin kredi bedelini aşan kısmının iadesi
Müvekkil x bankasından 180.000 TL kredi kullanmış, bir kısım taksitlerini ödedikten sonra faizlerin düşmesi üzerine krediyi yapılandırmış bu kez 145.000 TL kredi kullandırılmıştır. İşbu kredi 120 ay vadelidir. 145.000 TL lik yapılandırmaya dair kredinin geri ödeme planında toplam ana para ödemesi 150.000 TL olarak görünmektedir.
Aradaki 5.000 TL nin kredi yapılandırma masrafı vs. isimler altında müvekkilden tahsil edilmek istenen bir bedel olduğunu düşünüyorum.Zira hiçbir kredide ana para ödemesi kullanılan kredi bedelini geçmemeli diye düşünüyorum.
KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ'ne göre
i) Ödeme planı: Konut finansmanı sözleşmesinde tüketicinin yapacak olduğu ödemede esas alınacak taksit, tutar ve vadeleriyle birlikte anapara, faiz, vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler ve varsa ücretlerin ayrı ayrı belirtildiği tabloyu" ifade etmektedir.
Yapılandırmadan sonra (120 ay vadeli) taksitler şu an için ödenmeye devam etmekte. Müvekkil henüz 30 taksit ödemiş durumda.
5000*30/120= 1250 TL
Açacağım davada, ana parayı aşan kısmın ödenen taksite oranlanması suretiyle bugüne kadar haksız ödediğimiz 1250 TL nin iadesini talep edebileceğimiz, -salt geri ödeme planında görünüyor diye- henüz ödemediğimiz taksitler dolayısıyla fazladan ödeyeceğimiz bedelleri (5000-1250) isteyemeyeceğimizi düşünüyorum.
Fakat müvekkil geri ödeme planına bağlı kalarak ödemelerine devam edeceğinden, bu plana bağlı kalarak ödeme yapılmaması halinde hesabın kat edileceği ortada olduğundan henüz ödememiş olsak da diğer 3750 TL nin tahsilinin engellenmesi için ne yapabiliriz? Geri ödeme planının uyarlanması gibi bir talepte bulunabilir miyiz?
Teşekkürler
|