04-08-2015, 16:32
|
|
|
Yurtdışına ihracat yapılan ürünlerin sigortası?
Şöyle bir sorum var; bu konuyu birkaç kanal üzerinden araştırıyorum, buraya da sormak istedim.
Şirket olarak yurtdışına sürekli olarak mal satıyoruz, özellikle ürünlerimiz ABD'ye gidiyor. Bugüne kadar büyük meblağlarda olan sigortalarımızı Türkiye'deki sigorta kuruluşları aracılığıyla yaptık, bunlar tabi yurtdışını da kapsıyor. ABD'de ise çok daha küçük miktarlarda sigorta yapabildik. Fakat ABD'deki sigortanın kapsamı daha geniş diyebilirim.
Şimdi Türkiye'de ürünlerimiz için istediğimiz sigortanın fiyatları taleplerimiz doğrultusunda epey arttı. Acaba bu sefer büyük meblağdaki sigortayı doğrudan ABD'de mi yaptırsak diye düşünüyoruz, ama tabi şöyle bir durum da var. Satışlarımızı doğrudan kendi adımızı kullanarak değil, orada kurduğumuz şirketler aracılığıyla yapıyoruz. Eğer herhangi bir aksaklık, hasar durumu olursa ve şayet kusurlu olan taraf biz olursak üretici firmaya, yani Türkiye'deki firmaya rücu edebilme imkanları doğar mı? Tam anlatamamış olabilirim ama kısacası yurt dışına sattığımız ürünlerin sigortasını Türkiye'den mi yaptırsak, yoksa satışı yaptığımız ülke üzerinden mi gitsek? Türkiye'de fiyatlar çok pahalı ama sigortamız bir aksaklık durumunda hep çalıştı. ABD'de fiyatlar düşük, sigorta kapsamı daha geniş ama uygulamasını bilmiyoruz. Bu soruları tabi oraya da sorduk ancak belki bilgisi olan hukukçu arkadaşlar vardır diyerek bir de buraya sorayım dedim. Kolay gelsin, şimdiden teşekkürler.
|