30-07-2015, 16:26
|
#2
|
|
Kiralayan; kendisinin, eşinin ya da çocuklarının işyeri (konut) gereksinmesi nedeniyle kiraladığı bir işyerini, kiracının boşaltması için tahliye davası açabilir. İşyeri gereksinmesinin gerçek ve içten olması gerekir. Burada da ancak kendisi, eşi ve çocukları için işyeri olarak kullanmak üzere boşaltma söz konusudur. Bunlar dışındaki kişiler için tahliye istenemez. İstemin içten (samimi) olup olmadığını hakim takdir eder.
Kiralayanın işi varken ikinci veya ek iş için kiralananın boşaltılmasını istemesi, ihtiyaç iddiasının samimi olmaması nedeniyle reddedilir. (YARGITAY) Yine mecurun, Yagıtay kararları doğrultusunda kiralayanın yapmak istediği işe uygun olduğunun ayrıca araştırılması gerekir.
Ayrıca yeni malikin bu nedenle kiracıyı taşınmazdan çıkarabilmesi için, taşınmazın mülkiyetini kazandığı tarihten itibaren 1 ay içinde ihtar çekerek, 6 ay sonrası için kiracıyı taşınmazdan çıkaracağını bildirmesi gerekir. (GKHK md. 7\d)
|