Mesajı Okuyun
Old 14-07-2015, 14:52   #1
Canavar Avukat

Varsayılan Kentsel donusum kapsaminda arsa payi karsiligi insaat sozlesmesi hk.

Herkese merhaba,

Kendim de avukat olmama ragmen, tamamen alan olarak bihaber oldugum bir konuda ozellikle bu konuyu bilenlerden bilgi almayi rica ederim. Konu kendimi ilgilendiriyor zaten. Kat maliki oldugum 33 daireli apartman kentsel donusum kapsaminda muteahhitle yapilan anlasma sonucunda yikilip, yerine yenisi insaa edilecek. Sormak istedigim husus ise sozlesmede gecen bir maddeye istinaden kafami kurcalayan harca iliskin bir konu. Soyle ki; madde asagidaki gibidir:

Insaat tamamlanip, Iskan safhasinda Emlak Vergi Dairesine beyan edilecek bina vergisi matrahi uzerinden Maliyeye odenmesi gereken harc ve Tapu Dairesine odenecek cins tashihi Taraflarca (yani muteaahhit ve ben dahil diger arsa pay sahipleri) hisseleri oraninda odenecektir.

Bu maddede anlamak istedigim husus sudur; asagi yukari daire basina dusen cins tashihi masrafi ne kadar olur sizce ? Telaffuz edilmesi gereken rakamlar daire basina 5000-10000 TL gibi rakamlar midir, yoksa boyle bir rakam olup da, bu her daire basina bolunecek midir ? Ornegin 5.000 -10.000 veya 15.000 TL'dir ama 43 daireye bolunecektir gibi, yoksa her daire basina bu kadar rakam mi duser ? Eger daire basinaysa cok yuksek bir rakam olacaktir ama boyle yuksek bir rakam daire sayisi kadar yani arsa payi sahibi sayisi kadar bolunecekse o zaman makul olacaktir. Aksi durumda cogu insan odeyemez bu harclari diye dusunuyorum. Bilgi alabilir miyim acaba ? Tesekkurler