Mesajı Okuyun
Old 03-07-2015, 11:21   #11
av_abay

Alıntı:
Yazan Av. Fırat BİLBAY
Öncelikle mevcut durumda B C ve D'nin yani sizin ve malı kabzeden diğer maliklerin henüz taraf sıfatı yoktur. A, davayı açarken mülkiyet hakkına dayanmış ve bu hakkın kısıtlanması nedeniyle tazminat veya el atmanın önlenmesi (hangisi olduğunu belirtmemişsiniz) davası açmıştır. Malı sonradan satın alan B C ve D bu davaya devam etmek zorunda değildir. Eğer edeceklerse (ve aşağıda açıklayacağım gibi dava konusunu temlik almamışlarsa) yeni dava açacak veya mevcut davaya asli müdahale talebinde bulunacaklardır. Bu halde taraflar arasında menfaat çatışması oluşur.

HMK 125 dava konusunun temlikini düzenlemektedir ama buradaki kasıt davaya konu olan malın değil "davanın konusunun" temlik edilmesidir. Aksi takdirde, bir kimseyi istemediği bir davanın davacısı olmaya icbar etmek şeklinde bir netice hasıl olur. Dolayısıyla, davanın seyri esnasında yeri satın alan kişiler böyle bir davanın açıldığından haberdar olmayabilir ve hatta böyle bir davada taraf olmak istemeyebilirler. Bu nedenle bu kişilerin davaya davacı sıfatıyla dahil edilebilmeleri için sadece davaya konu taşınmazın değil, müddeabihin paylar nispetinde temlik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ahvalde A, B, C, D dava arkadaşı olacaklarından herhangi bir menfaat çatışması da söz konusu olmayacaktır.

Bu aşamada müvekkillerinizle birlikte aynı kürsüde taraf olacaksınız. Mevzuatta bunu engelleyen bir hüküm bulunduğunu düşünmüyorum. Siz de başka bir avukata kendiniz için vekalet verirseniz kürsü ilginç olabilir.

Halen konu hakkında tam emin olamadım. Meslektaşlarımın bazısı olur bazısı olmaz diyor, hakimimiz de yeni olunca iş tam çıkmaza döndü.
Aklıma takılan bir hususta yardımınızı istiyorum. Davaya konu taşınmazdan hisse aldık ama dava konusu tazminattan almadık diye beyanda bulunsak yani dava konusu tazminatla ilgili talebimiz yok desek bu şekilde dava yine eski halinde devam eder mi? Davayı kazanıldığında el atılan kısmın karayollarına devri hususunda diğer hissedarların davaya dahil olmaması sorun çıkarır mı? Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.