Mesajı Okuyun
Old 30-06-2015, 15:58   #1
Av. Buğra Ulus

 
Varsayılan Dağılmış kooperatife yapılan tebligat

Saygıdeğer meslektaşlarım. Aşağıda belirteceğim konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum. Birçok meslektaşımla istişare etmemize rağmen konu hakkında açıklık kazanamadık. Sizden ricam düşüncelerinizi belirtmeniz ve varsa yargıtay kararı eklemenizdir. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Konu:
Müvekkilim, A isimli kooperatife 1997 tarihnde dahil olmuş ve tapusunu 2014 yılında tapu iptali ve tescil davası yoluyla almış fakat tescile gittiğinde alacaklı B'nin kooperatif üzerine bulunan gayrimenkuller üzerine haciz koyduğundan tesçil edememiştir.

1- A kooperatifi 2005 yılında yapılan genel kurulda denetim ve yönetim kurulu seçilmeyerek organsız kalmıştır.
2- 2014 yılında alacaklı B, A hakkında almış olduğu bir alacak davası kararını icraya koymuş ve kooperatifin eski adresine tebligat yapmış ve bila tebliğ dönmüş, bunun üzerine ticaret sicilinden adresi istenmiş, gelen adrese TK. 35'e göre tebligat yapılmıştır.
3- 1163 sayılı Kooperatifler kanununun 81/6 maddesine göre " 3 yıl üst üste genel kurulu toplamayan kooperatifin dağılmış sayılacağına, yasal hale getirmek için kayyum tayinine ve kayyumun kooperatifi yasal hale getirdikten sonra tebligat yapılacağını" öngörmektedir.
4- Bize göre Kooperatife tebligat, Kooperatifin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın İl müdürlüğü'nde bulunan esas dosyasından yapılacak araştırma ve bunun sonucuna göre bulunacak adrese yapılmalıdır.
Fakat Somut olayda alacaklı B, borçlu A'nın dağılmadan evvelki adresine tebligat yapmış, bila tebliğ edilmiş, ticaret sicil müdürlüğünden adresi istenmiş ve bu gelen adreste eski adresle aynı olması sebebiyle TK 35 e göre tebligat yapılmıştır. Takip bunun sonucunda kesinleşmiştir.
Tebligat kanununa aykırılık nedeniyle yapılan itiraz ise reddedilmiştir. Bu karar hakkında temyiz yoluna başvurlmuş ve sonucu beklenmektedir.
5- Bunun sonucunda ihaleye gidilmiş aynı gerekçelerle İİK 134 maddesine göre usulsüz tebligat dolayısıyla yaptığımız itiraz temmuz ayında yapılacak duruşmaya bırakılmıştır.

Soru: Sizce 3 kez ard arda genel kurul yapmayıp organsız kalan kooperatifin adresine tebligat yapılması bunun bilağ tebliğ dönmesi, daha sonra Ticaret sicilden adresinin istenmesi ve bunun üzerine TK madde 35 e göre tebligat yapılması doğru mudur? Bu konuda Çevre ve şehircilik bakanlığı İl müdürlüğüne görüş sorulmuş ve1163 sayılı kanunun 81/6 maddesine göre işlem yapılması görüşünü bildirmiştir.
Bu konuda ısrarlı aramalarımıza rağmen yargıtay kararı bulamadım. Bulabilen, ya da daha önce başından böyle bir olay geçmiş olan meslektaşlarımın görüşlerine ve tecrübelerine ihtiyacım var.

Teşekkür ederim.