Mesajı Okuyun
Old 30-06-2015, 12:38   #3
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan bkartal
resmi nikah olmadan dünyaya gelen çocuğun dayısının nüfusuna kaydedilmesi
Merhabalar, şöyle bir durum var :
Müvekkilin annesi ile babası resmi nikah olmaksızın evlenmişler ve müvekkilin doğumundan 3 ay önce babası vefat ediyor. Hastane kayıtlarında müvekkilin gerçek babasının adı yazıyor. Ancak müvekkili nüfusa kaydettirirken annesi eniştesinin adını babası olarak yazdırıyor. Şimdi biz bunun düzeltilmesi, değiştirilmesi gerçek babasının adının yazılması ve mirasçısı olması için dava açacağız. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Sayın bkartal,
çocuğun nüfus siciline göre kimin oğlu olarak kayıt edildiğini çıkaramadım.
Çocuğun resmi kayıtlardaki babası, gerçekte çocuğun 'dayısı' mı yoksa 'eniştesi' mi? Ayrıca eniştesi derken kimin eniştesini kast ediyorsunuz? Çocuğun mu yoksa annenin mi eniştesi söz konusu kişi? Yaşamıyan babanın eniştesini kast ediyorum derseniz başka. Ama söz konusu baba mesajınızın asıl konusu değil burada.

Alıntı:
Yazan Türk Dil Kurumu, Büyük Türkçe Sözlük
enişte
a. (eni'şte) Bir kimsenin kız kardeşinin veya kadın hısımlarından birinin kocası: “Enişteniz olacak zat karısını çok seviyormuş.” -A. Gündüz.
Güncel Türkçe Sözlük

dayı
a. 1. Annenin erkek kardeşi. 2. sf. hlk. Cesur, yiğit. 3. ünl. hlk. Yaşlı erkeklere söylenen bir seslenme sözü: “O kadarcık okumaktan kanun anlaşılsa avukata ekmek mi kalırdı, dayı!” -S. F. Abasıyanık. 4. mec. Kayırıcı: “Bunların çok bariz olan bir tarafı da siyasi dayıları sık sık değiştirmeleridir.” -P. Safa. 5. argo Kabadayı. 6. tar. Osmanlı Devleti'nde Tunus, Cezayir ve Trablusgarp'ta seçimle başa getirilen yönetici.
Not: Dayı ve enişte çelişkisi, mesajı acele olarak yazmanızdan gelse gerek. Buna rağmen bu türden çelişkilere düşmemek için biraz daha itina göstermek iyi olur düşüncesindeyim. Aynı hataları mahkemeye verdiğiniz dilekçede yaptığınızı düşünün.

Saygılarımla