25-06-2015, 14:58
|
|
|
Yabancı Mahkemenin Tazminat Kararının Türkiye'de Uygulanabilir mi?
Merhabalar Sevgili Meslektaşlarım,
Merak ettiğim bir hukuki durum ile ilgili olarak sizlerin görüşüne, tecrübesine ve bilgisine ihtiyacım var. Bu konulara henüz giriyorum, o yüzden başta kısaca bilgilendirilmek benim açımdan iyi olacaktır, en azından nereye bakmam gerektiğini daha iyi anlarım diye düşünüyorum.
Soruma gelince; misalen ABD'nin herhangi bir eyaletinin mahkemesi tarafından bir Türk şirketi davalı olarak yer aldığı davayı kaybediyor ve 300 milyon dolar tazminat ödemesine hükmediliyor. (Hüküm kesinleşmiş) Böyle bir durumda bu karar Türkiye'de uygulanabilir mi, yani Türk şirketi burada 300 milyon doları ödemeye mahkum edilebilir mi? Uygulanırsa başvuruların nasıl yapılması gerekli? Uygulanabilme ihtimalini değerlendirmek üzere Türk mahkemesi söz konusu davayı esastan inceler mi?
Tanıma ve tenfiz ile ilgili biraz araştırma yapmak istedim, ancak henüz araştırmanın detayına girmediğimi belirtmek suretiyle internet ortamında çoğunlukla yurtdışındaki boşanma kararlarının Türkiye'de nasıl tanınacağı hususu üzerinde durulmuş. Böyle bir kararda zaten mahkemenin esasa girmesine gerek yok.
Fakat yukarıda bahsettiğim gibi bir durum olursa veya kısacası ABD şirketi bu parayı nasıl tahsil edebilir, başka bir soru olarak peki Türk şirketi bu tazminatı ödemekten nasıl kurtulur? Bu soruların cevaplarını genel olarak yazabilirseniz ya da ufak ta olsa yol gösterebilirseniz bile benim için çok değerli olacaktır.
|