Mesajı Okuyun
Old 19-06-2015, 09:57   #1
ehaci

 
Varsayılan İflasın Kaldırılması Talebi Ayrı Bir Dava Mıdır?

İyi günler değerli forum üyeleri,
Müvekkil şirket hakkında iflas kararı verildi ancak karardan sonra iflasa neden olan tüm borçlar itfa edilmiştir. İcra İflas Kanunu madde 182 müflise, iflas kararının kaldırılmasını "mahkemeden" talep edebileceği düzenlenmiştir. Aşağıdaki Yargıtay 19. Hukuk Dairesi kararı, iflasın kaldırılması talebinin iflasa karar veren ticaret mahkemesine yapılabileceğini düzenlemiştir.
Ticaret Mahkemesi hakimiyle birkaç kez bu konuda görüştüm. Kendisi iflasın kaldırılması için ayrı bir dava açmamız gerektiğini söyledi, kendisine Yargıtayın konuyla ilgili verdiği kararlardan bahsettiğimde pek de hoş olmayan bir üslupla "Yargıtay'ın bu konuda ne karar verdiği beni ilgilendirmiyor, madem öyle o zaman gidin Yargıtay'la konuşun bana gelmeyin" şeklinde cevap vermiştir.
İİK 182 ve Yargıtay Kararlarına göre iflasın kaldırılmasının iflas kararını veren mahkemeden talep edilebileceği sonucu çıkıyor.
Merak ettiğim husus, bu talebi hakimin dediği gibi ayrı bir dava olarak, dosyayı tevzi ettirerek mi yapacağız yoksa iflas kararını veren mahkeme talep üzerine bunu incelemek durumunda mıdır? İlginiz için şimdiden teşekkürler

19. Hukuk Dairesi 2003/6246 E., 2003/7363 K.

İFLASIN KALDIRILMASI
İTFA
TEMİNAT
"İçtihat Metni"

T.C.
Y A R G I T A Y
19.HUKUK DAİRESİ
B A Ş K A N L I Ğ I
Esas Karar
2003/6246 2003/7363
Y A R G I T A Y İ L A M I
Mahkemesi :Ankara 5. Asliye Ticaret Mahkemesi
Tarih :22.5.2003
Nosu :183-266
Taraflar arasındaki iflas davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -
Müflis Özel Y... K... Ltd.Şti. iflas idaresi bütün alacaklıların alacaklarının ödendiğini ileri sürerek İİK.nun 182. maddesi uyarınca iflasın kaldırılmasını talep etmiştir.
İflasın kaldırılması İİK.nun 182. maddesinde düzenlenmiş olup bu hükümle müflise, iflasa karar veren ticaret mahkemesine başvurarak iflasın bütün sonuçları ile kaldırılmasını istemek yetkisi tanınmaktadır. İflasın kaldırılması için bütün alacaklıların taleplerini geri almış olması, bütün alacaklıların alacaklarının itfa edilmiş bulunması veya müflisin teklif ettiği konkordatonun tasdik edilmiş olması gerekir.İflasın kaldırılmasını isteyecek konkordatonun tasdik edilmiş olması halinde iflas idaresi, diğer hallerde ise müflisdir.
Somut olayda alacakların itfa edilmiş olması sebebine dayanıldığından iflasın kaldırılması müflis tarafından talep edilmelidir. Oysa iflas idaresi böyle bir talepte bulunduğundan talebin reddi gerekirken kabulü isabetsizdir.
Diğer tarafından iflasın kaldırılmasını talep edebilmek için kayıt kabul davası devam eden alacaklar için İİK.nun 196.maddesi hükmü de gözetilerek iflas tarihi itibariyle saptanan alacak ve ödeme tarihine kadar yasal faizde ilave edilmek suretiyle oluşan toplam meblağ üzerinden teminat gösterilmesi gerekir.
Mahkemece kayıt kabul davası devam eden Hüsnü'nün alacağı için ayrılan payın anılan ilke gözetilerek yeterli olup olmadığı konusunda bilirkişi raporu alınarak varılacak sonuca göre karar verilmelidir.
Mahkemece bu yönün gözetilmemesi de kabul şekli itibariyle isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 3.7.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.