Mesajı Okuyun
Old 04-06-2015, 10:22   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

İşgörmezlik tazminatının hesabında, olay tarihi ile rapor tarihi arasındaki dönem işlemiş(bilinen) aktif dönem ,rapor tarihi ile çalışabileceği tarh arasındaki dönem işleyecek(bilinmeyen) aktif dönem ve çalışamayacağı tarih ile farazi ölüm tarihi arasındaki dönem de işleyecek(bilinmeyen) pasif dönem olarak adlandırılır. Genel tazminat bu üç kalem halindeki tazminatların toplamından ibarettir.

1.İşlemiş 2005-2015 arası dönemin hesabı, tespit edilen yıllık gelirlere,yada belirli olan yıllık asgari ücretlere göre yıl hesabı olarak ayrı ayrı yapılır ve toplanır. (2005 yılı şu kadar,2006 yılı bu kadar gibi)
2.İşleyecek olan dönemin hesabı ise; 2015 yılı ücreti esas alınarak her yıl için %10 arttırılıp, %10 iskontoya tabi tutularak,her yıl için ayrı ayrı hesaplanıp (1) nodaki miktara dahil edilir.
3.Sonuç olarak çıkan tazminata olay tarihinden faiz yürütülür.

Yargıtay'ın yerleşik uygulamasının bu şekilde olduğunu söyleyebilirim. Yargıtay 9.HD.si bir ara işlemiş dönem için ortalama tarihi işleyecek dönem için de hüküm tarihini faize esas almış ise de,sonradan bu uygulamadan vazgeçilmiştir.

Aşağıdaki karar destekten yoksun kalma tazminatı ile ilgili ise de,işgörmezlik tazminatında da aynı kural uygulanır.

T.C.

YARGITAY

21. HUKUK DAİRESİ

E. 1995/905

K. 1995/1093

T. 28.3.1995

...Tazminat miktarı, işçinin olay tarihindeki bakiye ömrü esas alınarak aktif ve pasif dönemde elde edeceği kazançlar toplamından oluştuğu yönü ise söz götürmez.
işçinin günlük net geliri tesbit edildikten sonra;
a- Bilinen dönemdeki kazancı, iskontolama ve arttırma işlemi yapılmadan,
b- Bilinmeyen dönemdeki kazancı ise, her yıl için %10 arttırılıp, %10 iskontoya tabi tutularak, ortalama yönteme başvurulmaksızın, aktif ve pasif dönem itibariyle her yıl için ayrı ayrı hesaplanmalıdır.
Tazminata, olay tarihinden itibaren yasal faiz uygulanır.