02-06-2015, 08:14
|
|
|
Kamulaştırmasız el atma hakkında uygulmaya yönelik sorular
Dedemden babam ve amcamlara miras kalan tarlardan bir tanesinde 3 adet idare ait hat geçmekte(Yüksek gelirim, elektrik dağıtım ve telefon), ancak kamulaştırma/irtifak hakkı ödemesi yapılmamış. Tapu kütüğünde ise sadece Tek lehine irtifak hakkı mevcuttur yazmakta. Yüksek gelirim ve elektrik dağıtım hattı 1976 yılında geçtiği için o yıllarda da Tedaş Teiaş ayrımı olmadığın Tek adına şerh düşülmüş. Kadastro ise 1986 yılında geçtiğinden tapu kütüğünde bilgi mevcut değil.
Telefon hattına ait ise hiç bilgi yer almıyor.
Yüksek gelirim hattının sadece kabloları geçiyor, direkler (pilon) komşu parsellerde yer alıyor.
Dağıtım hattının ise 1 adet direği (pilon) mevcut yaklaşık 4 m2 lik yer işgal ediyor.
Telefon hattı ise tarlanın 1/3 ünden 4 direk geçirilmiş konumda.
Tedaş'a kamuşaltırma yapılıp yapılmadığını dilekçe ile sordum onlarda dağıtım ihalesini alan Çamlıbel elektriik şirketine gönderdi dilekçemi ve tapu kütüğü ve kurum arşivinde kamulaştırma bilgisine rastlanılmamıştır diye cevap geldi.
sorularıma gelince;
1- Elektirik dağıtım ve telefon işleri özelleşmiş konumda, telefon direği ve Tedaş ın direği için kamulaştırmasız el atma sebebiyle bedel davasında hususmeti kime yönelteceğim?
2- Teiaş'ın sadece kabloları geçiyor bu durumda da bedel talep edilebilir mi? Yargıtay'ın bir kaç kararında enerji nakil hattı geçtiği bunun ise tarlalarda en fazla %1-2 değer kaybı yarataacağı yazıyor. Bu karardan anladığım direk olmasa bile hattın geçmesi de yeterli.
3-Ecrimisil talep edebilmek için tarlayı bizzat ekip biçmek ve tarım sertifikasına sahip olmak gerekli mi? tarlayı sadece 1 amcam ekiyor, tarlanın 9 hissedarı var.
4- Kamulaştırmasız el atma işlemi 4.11.1983 yılından öncesine ait olduğu için idareye başvuru dava şartı. İdareye başvurduktan sonra 6 ay içinde uzlaşma için davet gelmezse hemen dava açabilir miyim?
İlgilenen meslektaşlara şimdiden teşekkürler...
|