Mesajı Okuyun
Old 15-05-2015, 16:13   #11
Av.Berk Bahadır

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
23. Ceza Dairesinin kurulmuş olması yönündeki bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

Ben bir örnek karar ekleyeyim:
Yargıtay 15. Ceza Dairesi, 1.10.2014 T. E: 2013/1265, K: 2014/15951: "...Sanığın, müteahhit olarak kendi ismini yazdığı ve yapacağı binanın maket fotoğrafının bulunduğu tabelayı, 175 ada numaralı arsaya koyduğu, ev almak isteyen şikayetçi A____'a bu arsa üzerinde yapacağı binanın 3. katındaki daireyi satma konusunda sözleşme yaptıkları, sanığın şikayetçi A____'dan toplam 80.000 TL para aldığı, ancak aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen, sanığın inşaata başlamaması üzerine, şikayetçinin para verirken karşılığında teminat olarak aldığı senedi takibe koyduğu, kolluk tarafından yapılan inceleme ve araştırmada herhangi bir inşaat faaliyetinin bulunmadığı, sanığın daha önce buraya koyduğu tabelayı kaldırdığı ve başka ada üzerinde bir inşaat yaptığı, şikayetçi A____'a sattığı ve yapmayı planladığı inşaata dair hiçbir faaliyetinin olmadığı, inşaat yapma konusunda herhangi bir yapı ruhsatı almadığının tespit edildiği, şikayetçiyi inşaat yapılacağına inandırdığı, parasını alarak haksız çıkar sağladığı ve bu eylemiyle şikayetçiyi dolandırdığı; ... iddia edildiği olayda;

1-) Sanığın katılan A____'a yönelik eylemi hakkında kurulan mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz isteminin incelenmesinde;

Sanık savunması, katılan beyanı, tapu kayıtları, bilirkişi raporu, yapım sözleşmeleri, satış sözleşmeleri ile tüm dosya kapsamına göre, taraflar arasındaki ihtilafın hukuki uyuşmazlık mahiyetinde olduğu gözetilerek beraat kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,... BOZMAYI GEREKTİRMİŞ..."

Her olay kendi içerisinde değerlendirilir; sizin olayınızda dolandırıcılık sonucuna varacak somut doneler olabilir; lakin somut olayda verilen doneler çerçevesinde "nitelikli dolandırıcılık"a mahal verecek bir husus yoktur.





Üstadım her yolun denenmesi gerektiğini ve başarıya ulaşılabileceğini düşünüyorum.


Dolandırıcılık suçunun Ceza kanunumuzdaki anlatımına baktığımızda hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kişinin kendisine veya başkasına yarar sağlamasıdır.

Dolandırıcılık suçu, söz konusu olaydaki gibi kişilerin malvarlığına karşı işlenen bir suçtur, suç tanımı ile kişilerin sahip bulunduğu malvarlığı hakkının korunması amaçlanmıştır.


Verdiğiniz örnekte Senet alarak senedi de bu meblağın karşılığı olarak takibe koyarak Hukuki İhtilafa düşmüştür dolayısıyla Hukukun konusu olmuştur. Çok sık yapılan bir hatadır.