|
konsoloslukta düzenlenen feragatname - miras hissesinin temliki
merhabalar;
Sizlere de faydalı olabileceğini düşündüğüm bir mevzuu ile ilgili beyin fırtınası yapmak isterim.
4 kardeş, 1 anne. Baba vefat etmiş; babanın vefatından 2 ay sonra kardeşler, ağabeylerine miras haklarının temlikini içerir, konsoloslukta düzenlenmiş (bildiğim kadarıyla konsoloslukların düzenleme yetkisi yok) bir yazı göndermişler. Yazıda, babalarından kalan tüm miras haklarından ağabeyleri lehine feragat ettiklerini imza ve beyan etmişler. Bu yazının gönderilmesinin tek sebebi, bu ağabeyin annelerine bakması. Geçen süre içerisinde ağabey, annelerine bakmıyor. Dolayısıyla bu kardeşler ve anne, ağabeye karşı tapu iptali-tescil davası açıyor.
1) Miras hakkından feragat etme şeklinde, herhangi bir ivaz olmaksızın, düzenlenen evrakta, mirasa konu malvarlığı değerlerinin açık açık yazması gerekmez mi? Ki; bizim olayımızda, sadece "gayrimenkuller" şeklinde bir ibareye yer verilmiştir. Dolayısıyla feragatta bulunanlar, neyden feragat ettiklerini bilmiyorlar. Kaldı ki; yazının düzenlenme tarihi ile babanın vefat tarihi arasında sadece 2 ay gibi kısa bir süre var.
2) Bu olay, davaya konu oluyor ve ağabey, miras hisselerini, her ne kadar yazıda geçmese de, ücreti mukabili aldığını ve bu ücreti de müvekkillerime verdiğini iddia ediyor. Burada; ücretini ya da bedelini ödeyip-ödemediğini ispat etmesi gerekmez mi? Gerekirse ispat koşulları nelerdir?
3) Miras hissesi temliknamesinin geçerlilik veya ispat koşulları var mıdır; yoksa, sadece yazılı belge yeterli midir?
4) Anne ve kardeşlerin tamamının, ağabeyden davacı olması ve bu davalarında da dinlettikleri tanıkların hepsinin de "davacılar, annelerine bakması ve malları yönetmesi karşılığında bu yazıyı verdiler" şeklinde beyanda bulunması, iddianın kabul edilebilirliğini güçlendirir mi?
Bu hususlara uygun Yargıtay kararları da varsa, Yargıtay kararları eşliğinde yanıtlarsanız çok memnun olurum.
Yorumlar geldikçe, konu şekillenecektir.
İyi çalışmalar.
|