Mesajı Okuyun
Old 11-05-2015, 09:30   #6
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Ezgi Olça
Müvekkilimin herhangi bir vergi kaydı mevcut değil. Bende aralarındaki ilişkinin -emin olmamakla birlikte- eser sözleşmesi olduğunu düşünmekteyim. Fakat eser sözleşmesi olduğu takdirde HMK gereğince yazılı delille ispat etmek durumunda kalacağım ki ortada yazılı bir sözleşme mevcut değil. Ücret ödenmesi aşamasında verilen makbuz ve senet dışında herhangi bir emare de yok. Fakat alacağını eksik aldığını düşünen müvekkilimin alacağının hangi yolla alınabileceği konusunda sıkıntı yaşıyorum. Hangi yolu tavsiye edersiniz?
İş sahibi şirket ile müvekkiliniz arasında bir hukuki ilişki olduğu bellidir. Müvekkiliniz sigortalatılmış; kendisine ödeme yapılarak makbuz verilmiş, senetle ödeme yapılmış v.s. Bu sebeple siz eser sözleşmesine mesnetle dava açtığınızda karşı taraf şirket, arada bir hukuki ilişkinin varlığını inkar edecek durumda değildir, sadece hukuki ilişkinin nitelendirilmesine dair itirazda bulunabilir. Takdir edersiniz ki aynı husus, iş mahkemesinde dava açılması halinde de geçerlidir. Yani siz hizmet akti olduğundan bahisle iş mahkemesinde dava açtığınızda karşı taraf şirket aradaki hukuki ilişkinin eser sözleşmesi olduğuna dair itirazda bulunabilir. Neticeten her halükarda arada bir hukuki ilişkinin var olduğu belli olmakla mahkemenin yapacağı şey, delilleri değerlendirerek hukuki ilişkinin nev'ini belirlemek olacak ve buna göre yargılamayı yapacak veya görevsizlik kararı verecektir.

Aradaki ilişki eser sözleşmesi kabul edilirse (ki bence öyle); taraflar arasında sözlü eser sözleşmesi kurulmuş olmakla; karşı tarafın iddia ettiğiniz sözleşme bedelini inkarı halinde, bilirkişi marifetiyle TBK m. 481'e göre sözleşme bedeli hesaplanır ve ödemeler düşülerek kalan alacağa hükmedilir.

P.S: Müvekkilinize yapılan ödeme (makbuz+senet): 62.000 TL; yani aylık: 10.333 TL. Alçı işinde çalışan bir işçiye 10.333 TL verilmesi pek mümkün olmasa gerek