28-04-2015, 15:01
|
#1
|
|
Davanın Alt İşverene İhbarı Mı yoksa Alt İşverenin Davaya Dahil Edilmesi Mi?
Merhaba;
İşçi davalı idarede, temizlik işlerinde 10 yıldan uzun süre çalışmıştır. En nihayetinde de emekli olmakla işten ayrılmıştır.
İşçi HDC'si incelendiğinde, tüm bu süre boyunca 20'den fazla şirket bünyesinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Ancak bir gerçek vardır ki; o da işçinin tüm süre boyunca kesintisiz çalışmış olduğudur.
Hizmet Tespiti ve İşçi Alacakları talebini içerir dava, son işveren ve idare aleyhine açılmıştır.
İdare, işçinin çalıştığı süre boyunca işvereni görünen şirketlere davanın ihbarını istemiştir. Bu aşamaya dek 7 duruşma yapılmış, bu süreç içerisinde de sadece bu şirketlerin adres araştırması ile geçmiştir.
Gelinen aşamada mahkeme bir kısım şirketin adresinin tespit edilmesi nedeniyle davacı tarafa işbu şirketleri davaya dahil edip etmemek hususunda beyanda bulunmak üzere süre vermiştir.
İhale süresi biten şirketin çekilerek, diğer bir şirketin ihale ile işi alması ve bu süreç boyunca da işçinin kesintisiz olarak asıl işveren bünyesinde çalışması halinde, işçi alacakları bakımından işyerinin devredilmiş olduğunun kabul edileceği, dolayısıyla devralan işverenin tüm işçilik alacaklarından mesul olacağı muhakkaktır.
Diğer taraftan işçi alacakları yönünden asıl işveren de alt işveren ile birlikte müteselsilen sorumludur.
Şu halde davanın asıl işveren sıfatındaki idareye ve tüm geçmiş dönem alacaklarından sorumlu olan son işverene (alt işverene) açılmış olması yeterli değil midir?
Bir çoğunun adresinin dahi tespit edilemediği 20 alt işverenin davaya dahil edilmesi, yargılama sürecini uzatmayacak mıdır?
Ayrıca bildiğim kadarıyla, hukukumuzda "davaya dahil" diye bir kurum yoktur. Yoksa var mıdır?
Bu hususta bilgisi tecrübesi ile sabit meslektaşlarımın tüm bu sorularımı aydınlatmasına ihtiyaç duyuyor, emek verecek olanlara şimdiden teşekkür ediyorum..
|