Mesajı Okuyun
Old 24-04-2015, 00:22   #2
Avukat Kaya

 
Varsayılan

Merhabalar,

Müvekkiliniz eşinden şiddet görmesi nedeniyle karakola/hastaneye giderek darp raporu almış ve sonrasında eşi aleyhine uzaklaştırma kararı çıkarttırmış. Tabi bu süreçte müşterek konuttan ayrılıp baba evine dönmüş, darp edilmesi nedeniyle de konuttan ayrılırken de hiç bir özel eşyasını (kıyafet vb.) yanına alamamış. Boşanma davası ile birlikte maddi/manevi tazminat talepli dava açılmış.

Öncelikle özel eşyaların müşterek konuttan alınması konusunda Medeni Kanun'da Hakimin Müdahelesini içeren özel bir düzenlemenin olduğunu düşünmüyorum. Yapılması gerekenin ise ne olduğunu tecrübelerimden faydalanarak söyleyebilirim. Karşı tarafın avukatı varsa siz, yoksa karşı taraf ile arayı bozmayan/bozmamış müvekkilinizin bir tanıdığı davalıyı arayıp özel eşyaların alınması gerektiğini, bu konuda kendilerine müsaade edilmesini isteyebilir. Şimdiye kadar bize bu konuda zorluk çıkaran olmamıştı. Size de faydası olabilir.

İkincisi, müvekkilinizin evlenmeden önce/sonra kendi adına alıp ödemesini kendisinin yaptığı eşyaları karşı taraftan geri alabilirsiniz. Eşyanın aynen iadesi olmazsa sunacağınız faturalar veya makbuzlarla bedeli iade alabilirsiniz. Tabi bu konuda karar alabilmeniz için boşanma davasının sonucunu beklemeniz gerekiyor. Buna rağmen eşya iadesi davanızı boşanma davası ile birlikte de açabilirsiniz sonra da açabilirsiniz.

Eşyaları kısa vadede vermediği takdirde ödemeleri davalı yerine getirsin diyemezsiniz diye düşünüyorum çünkü bildiğiniz üzere mağazalar müvekkilinizi muhatap alacaktır. Eşyaya ait borçların davalı/diğer eş tarafından ifa edilmesine ilişkin Medeni Kanun'da özel bir düzenlemenin olmadığını düşünüyorum.

Benim düşüncelerim bunlar, iyi çalışmalar dilerim