21-04-2015, 10:23
|
#1
|
|
Kitap tanıtımı: MEVZUAT HUKUKU
MEVZUAT HAZIRLAMA YÖNTEM VE SÜRECİ
DR. FEHMİ ŞENER GÜLSEREN
Günümüzde modern toplumlar üzerinde en fazla etkili ve detaylı toplumsal kurallar dizisi hukuk kurallarıdır. Hukuk birey, toplum ve devletin birbirileriyle ilişkilerini düzenleyen normatif bir bilimdir.
Yürürlükteki yazılı hukuk kurallarının tümününe mevzuat denilmektedir. Mevzuat kavramı ile ilgili olarak ve mevzuatın hazırlanmasında kullanılacak yöntemler ve süreç konusunda, bugüne kadar pek çok çalışmalar yapılmış ve makaleler ve kitaplar yayınlanmıştır. Mevzuat koyma ve bu suretle toplumun siyasi, hukuki ve ekonomik beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verme konusunda izlenmesi gereken esas, ilke, usul ve yöntemler, tüm siyasi toplumlarda ve yapılarda üzerinde durulan bir konuyu oluşturmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde mevzuat yapma tekniğine büyük önem verilmektedir. Kimi hukuk fakültelerinde mevzuat yapma tekniği ders olarak okutulmakta ve hukuki yazım uzmanlığı önemli bir meslek olarak kabul edilmektedir. Hukuki düzenleme tekniği sadece yazılı biçimsel kurallardan oluşmadığı, mevzuat önerisi hazırlamanın sanıldığından daha karmaşık olduğu, herkes tarafından aynı anlam çıkarılabilecek şekilde mevzuat hazırlamanın ustalık gerektiği, bu nedenle bu mesleği icra eden uzmanların çok yönlü yetişmesi ve disiplinler arası bilimsel birikime sahip olmasının zorunlu olduğu açıkça belirletilmektedir.
Mevzuat yapma tekniğinin iyi bilinmesi neden önemlidir?
Mevzuat toplumsal ihtiyaçlardan doğar. Çıkarılan bir kanun bu ihtiyacı en iyi bir şekilde karşılamalıdır. Kanun, içerdiği konu itibarıyla toplumdaki milyonlarca bireyin yaşamını etkileyen ve onların davranış biçimlerini düzenleyen bir yapıttır ve bu nedenle hatasız olmalıdır. Kanunlar hem bu toplumda yaşayanlarla hem de küresel anlamda diğer toplumlarla bir uyum içinde düzenlenmelidir.
Toplum yaşamında bu kadar önemli olan bu kurallar hangi şekli ve maddi özellikler taşımalıdır? Bir kanunun yapılmasını gerektiren şartlar nasıl oluşur? Kanunun hazırlanmasından, yürürlüğe girmesine kadar nasıl bir süreçten geçilir? Demokratik bir toplumun kanunlarında bulunması gereken ölçütler nelerdir? Bu çalışmamızda tüm bu soruların ve benzer diğer konuların üzerinde durmaya çalıştık.
MEVZUAT HUKUKU BAĞIMSIZ BİR BİLİM DALI MIDIR?
Bu konuda iki farklı görüş ortaya koyabiliriz. Bunlardan birine göre, Mevzuat Hukuku, hukukî olgularla ve mevzuat koyma faaliyetiyle ilgili bir bilimdir. İkincisine göre ise, Mevzuat Hukukubir mevzuatın hazırlanması ve yürürlüğe konmasını düzenleyen bir araçtır.
Günümüzde Mevzuat Hukukunun bir metod mu yoksa kendine özgü bağımsız bir hukuk disiplini mi olduğu konusunda fazla tartışma bulunmamaktadır.
Ancak hukuk yaratan bu dalın yalnızca bir metod olarak nitelendirilmesi de pek mümkün görülmemektedir. Bu nedenle Mevzuat Hukukunu hem bir metod, hem de bağımsız bir hukuk disiplini olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Çünkü Mevzuat Hukukunun araştırmacı ve yapıcı unsurlarının bağımsız bir hukuk dalı oluşturduğu ve öte yandan düzenleyici ve kuralcı yönüyle de bir metod olarak hukukta kullanılabildiği söylenebilir.
|