|
|
|
|
Üstadım öncelikle cevaplarınız için teşekkürlerimi sunarım,zira hepsi benim için altın kıymetinde.Aklıma takılan bazı hususlar var,şöyleki;
1-Makbuzu M adına x icra dosyasına binaen keseceğim sanırım?Peki bu makbuzdan birer nüsha Borçluya yada icra dosyasına da koymam gerekiyormu?
2-Önceki vekilin aldığı miktar kanıtlanabiliyor zira kendisi dosyaya şu kadar vekalet ücreti aldım diyerek beyanda bulunmuştu.(Kalan kısım 1.000 tl).Sözleşmeden kastım da şu:ben müvekkil ile sadece o dosyaya bağlı olmak üzere belli bir meblağ üzerinden avukatlık ücret sözleşmesi yaptım (örneğin 2.000 tl)
3-Anlaştığım (sözleşme ile anlaşılan) miktar üzerinden örneğin 2.000 üzerinden keseceğim sanırım? bunun da 360 tl sini vergi olarak ödeyeceğim anlamına mı geliyor?
4-Müvekkile şu icra dosyası vekalet ücreti x tl diyip bir makbuz kesip vereceğim.Bunu defterime işleteceğim.Ne icra dosyasına nede borçluya bir nüsha vermeme gerek yok sanırım ,böyle anlıyorum.Eğer varsa atladığım bir husus belirtiseniz sevinirim çünkü bu konularda çok hassasım ve yanlış yapmak istemiyorum açıkcası.Şimdiden teşekkürler.
|
|
 |
|
 |
|
1- "İst. 1 İcra M. 2015/0000 Sayılı dosya, vekalet ve karşı vekalet ücreti tahsilatı " diye yazmanız yeterli. Müvekkile vermeniz yeterli; müvekkiliniz şirket ise stopajlı keseceğiniz için müvekkilinize göndermeniz zorunlu. Borçluya göndermenize, icra dosyasına koymanıza gerek yok.
2- 2000 TL müvekkilinizden, 1000 TL karşı vekalet ücreti aldıysanız toplam tahsilat 3.000 TL yapmışsınız demektir. 1. maddede açıkladığım gibi yazabilirsiniz.
3-Müvekkilinizle anlaştığınız rakam 2.000 ise ve anlaşmanızda K.D.V hariç tutulmadıysa, ödeyeceğiniz K.D.V 360 TL.sıdır. Ancak dosyadan karşı vekalet ücreti olarak 2.000 TL.sı tahsilat yapmış olsaydınız, "tahsil edilen" şeklinde hesaplama yapacaktınız ve K.D.V. 305.08 Tl olacaktı.(İst.Barosunun sayfasında Makbuz Hesaplama Aracından faydalanabilirsiniz.)
4- Bütün sorularınıza(bazılarına mükerrer olmak üzere) cevap verdim. Yazdıklarımı uygularsanız, sorun yaşamazsınız.