Mesajı Okuyun
Old 30-03-2015, 11:43   #9
varolengin

 
Varsayılan

Meslektaşlarım hepinize çok teşekkür ediyorum.

Belediye uzlaşmazlık tutanağından sonra bedel tespiti ve tescil davası açtı.

Araştırmalarım neticesinde;

Kamulaştırılan yapının, bedelinin tespit edileceği tarihte yıkılmış olması halinde bedelinin nasıl tespit edileceği önemli bir sorundur.
Bu halde yapı ortada olmadığından bedelinin tespit edilemeyeceği ya da gelişigüzel usullerle bedelin tespit olunacağı kabul edilemez.

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi gereğince acele kamulaştırma usulü çerçevesinde davacı idare tarafından taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine kamulaştırma bedelinin tespiti ve elkoyma yetkisi verilmesi ilişkin
yapılan başvuru nedeniyle tespit işlemleri yapılmışsa, burada yer alan veriler kullanılarak yapının bedeli tespit edilir.

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi çerçevesinde yapılmış bir tespit işlemi bulunmamakla birlikte ayrıca mahkeme eliyle yaptırılmış bir tespit bulunması halinde bu tespite dayanılarak yapının bedeli tespit edilebilir.

Yukarıda belirtilen şekilde bir tespit işlemi de bulunmadığı takdirde idarece yapılmış tespitler ve tanık beyanları148 birlikte değerlendirilerek yapının bedeli tespit
olunur.

Y. 5. HD, 16.02.1971 tarih ve E.1971/7554, K.1971/1091 sayılı kararında;yapının yıkılması ile igli bir karar var.
İçeriğine internet üzerinden ulaşamadım.Paylaşım olursa sevinirim.

Dört dükkanlı kargir ev ve arsasının(Tapuda bu şekilde geçiyor) 1976 yılında belediye tarafından yıkıldığına dair tanıklık yapabilecek kişiler var.

Bu durumda tanık beyanları ile yapı bedeli(Dükkan) talep edilebilir mi?

Hak düşürücü veya zamanaşımı süresi söz konusu olur mu?

Bununla ilgili yatgıtay içtihatları var mıdır?