Mesajı Okuyun
Old 20-03-2015, 16:21   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Genç Avukat 15
...Müvekkillerimin taraf olduğu ... sebepsiz zenginleşmeden kaynaklı ikame olunan tarafları sebebi ve konusu aynı olan ve Davacı olduğumuz bir sulh hukuk ve bir asliye hukuk mahkemesi kararları red ile sonuçlanarak temyiz edilmiştir. Yapılan Yargıtay incelemesinde Sulh Hukuk mahkemesi kararı onanmış Asliye Hukuk Mahkemesi kararı ise doğru gerekçe ile bozulmuştur ve yapılan yargılama neticesinde Asliye hukuk mahkemesi kararı kabul ile sonuçlanarak kesinleşmiştir. Şu an ortada çelişki oluşturan tarafları sebebi ve konusu aynı olan iki karar vardır. Biz ilk kararın yargılamasının yenilenmesini istemekteyken H.M.K. 375/1-(ı) bendi uyarınca yargılamanın yenilenmesini ikinci hüküm için öngörmektedir. Hal böyle olunca aklımdan geçen tek bir fikir olarak "hüküm uyuşmazlığı"ndan bahisle uyuşmazlık mahkemesi kalmaktadır...
Sulh hukuk da asliye hukuk da adlî yargı merciidir. Aynı yargı merciine dahil mahkeme kararları için hüküm uyuşmazlığı iddiası ile uyuşmazlık mahkemesine başvurursanız 2247 S.K. m.1 ve 24 şartları oluşmadığından "doğal olarak" isteminiz reddedilir.

Anlatımınız muvacehesinde sizin değil de karşı tarafın HMK m.375/1-ı'ya istinaden yargılamanın iadesiyle fayda sağlayabileceği anlaşılmaktadır.

P.S: Karşı tarafın SHM kararına rağmen AHM'de kesin hüküm itirazında bulunmaması da garip olmuş... Yargılamanın iadesine tâbi hükümler olduğuna emin misiniz?