Mesajı Okuyun
Old 20-03-2015, 09:36   #13
txyz

İşçinin çok istisna da olsa fazla mesai konusunda hak ettiğinden fazla beyanda bulunduğu doğru, bir dosyamızda aynı şekilde temizlik görevlisi olan işçi sabah 7'den akşam 22'ye kadar haftanın 6 günü fazla mesai yaptığını resmi dini bayramlarda çalıştığını iddia etmişti, gösterdiği şahitler ise sabah 7 gibi geldiği, akşam 5-6 gibi çıktığı, dini bayramlarda çalışmadığı resmi bayramlarda yarım gün çalıştığı yönünde beyanda bulundular. Konuyu araştırdığımda da böyle bir çalışmanın mümkün olmadığını gördüm, iş yerinin kapalı olduğu zamanlarda dahi çalışıldığı iddia ediliyor. Belirsiz alacak davasını açarım iki şahit de gösteririm bilirkişi raporu sonrası davayı ıslah eder kazanırım gibi bir anlayış var. Bu anlamda meslektaşlarımızın da işçileri yanlış yönlendirdiği düşünüyorum.

Bu nedenlerle bazı davalarda bu şekilde %30 hakkaniyet indirimi yapılmaktadır.Ancak işçinin hastalık izin vs dolayısıyla fazla mesai yapmadığı zamanı toplasan %5'i 10'u bulmaz ama işçinin doğru söylememe ihtimaline karşılık %30 hakkaniyet indirimi uygulandığını düşünüyorum. Bunu her davada uygulamak ise hakkaniyete aykırıdır. Özellikle meslektaşlarımızın belirttiği üzere puantaj vb yazılı belgelerle işçi iddiasını kanıtlıyorsa hakkaniyet indirimi yapılmaması, şahit göstererek kanıtlıyorsa en fazla %10 hakkaniyet indirimi yapılması lazım. İstisnalar saklı olsa da işçinin beyanı genelde doğrudur.

Ayrıca görüş bildiren bazı meslektaşlarımıza katılmıyorum, ülkemiz şartlarında sabah 8.00 -22:00 arası çalışmak hayatın olağan akışına aykırı değildir.Özelikle özel sektörde gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle 12 saat mesai yapılması ile sıklıkla karşılaşılıyor.