Mesajı Okuyun
Old 09-03-2015, 16:11   #1
burakkoca

 
Varsayılan Çek İadesi - Menfi Tespit ve Çeke Dayalı İstirdat Davaları

Merhabalar. Şimdiden kıymetli cevaplarınız için teşekkür ederim. Benim sorum şu olacak;
Müvekkil hafriyat işi ile uğraşmakta ve bu iş için keşideci den 100,000.00TL bedelli bir çek almıştır. Daha sonra rızası hilafında elinden çıkmıştır. Bu aşamadan sonra mahkemeden çekin ödenmesinin durdurulması için durdurma talepli çek iptal davası açılmış ve ödemenin durdurulması hususundaki karar ilgili banka şubesine ulaştırılmıştır. Çek gününde takastan çıkmış, ödeme yapılmamış ve arkasına ödeme yasağından dolayı ödenmediği şerh düşülmüştür. daha sonra hamil çeki alarak ihtiyati haciz için mahkemeye müracaat etmiş ve mahkemede bu şerhe rağmen ihtiyati haciz kararı vermiştir. İhtiyati haciz ile birlikte esas takibe geçilmiş ödeme emri tebliğ edilmeden keşideciye hacze gidilmiş ve çek keşidecisi ihtiyati hacze konu tutarı aynı gün icra dairesine ödemiştir. Bu aşamadan sonra müvekkil adına Ticaret Mahkemesinde borçlu olmadığından dolayı Menfi Tespit ve yapılan ödemeden dolayı da Çeke Dayalı İstirdat Davası açılmıştır aynı dosya ile. İhtiyati hacze konu tutar icra dairesi tarafından icra alacaklısına itiraz süresi kesinleştiği için ödeme yapılmış, kalan tutar ise keşideci tarafından ödeme süresi içerisinde icra dosyasına yatırılmıştır. Kalan tutar henüz icra alacaklısı olan hamile ödeme yapılmamıştır.
Çek iptal davasında icra alacaklısı olan hamil müdahale talebinde bulunmuştur. BU aşamadan sonra çek iptal davasında tarafıma 2 haftalık kesin süre verilerek çek iade davası açmam gerektiği hususu ihtar edilmiştir.
1- Ödeme yasağı olan çeke ihtiyati haciz kararı verilmesi hukuken mümkün müdür?
2- Açmış olduğum menfi tespit ve istirdat davası dolayısı ile çek iade davası açmama gerek var mıdır?
3- Menfi tespit ve istirdat davasında ödemenin durdurulmasını talep etmeme rağmen talebimin reddedilmesi sonucu ne yapmam gerekmektedir.
4- Çek tacir çeki olup müvekkil ile keşideci arasında ticari bağ bulunmakla beraber hamil ile müvekkil arasında hiç bir şekilde ticari bağ bulunmamaktadır. Hamil çeki bankaya tahsile koyarken müvekkil adına fatura düzenleyerek daha sonra iptal etmiştir. bahse konu faturaların bir örneğine muhasebecisi aracılığı ile ulaştık ve elimizde mevcuttur. Kaldı ki müvekkil hafriyat işi ile uğraşmakta hamil ise kuruyemişçilik yapmaktadır.

Bu anlattıklarım ışığında ne yapmam gerektiğini bildirirseniz çok müteşekkir olacağım.