|
Öncelikle:
Kadastro Kanunu
Madde 22 – (Değişik:22/2/2005 – 5304/6 md.)
Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz. Bu gibi yerler ikinci defa kadastroya tâbi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır ve Türk Medenî Kanununun 1026 ncı maddesine göre işlem yapılır. Süresinde dava açılmadığı takdirde, ikinci defa yapılan kadastro, tapu sicil müdürlüğünce re’sen iptal edilir.
Ancak;
a) Tapulama, kadastro veya değişiklik işlemlerine ilişkin; sınırlandırma, ölçü, çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan hataları gidermek üzere uygulama niteliğini kaybeden, teknik nedenlerle yetersiz kalan, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği tespit edilen kadastro haritalarının tekrar düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin sağlanması amacıyla tapulama ve kadastro görmüş yerlerde,
b) Daha önce sadece tapu tahriri yapılan veya 2859 sayılı Tapulama ve Kadastro Paftalarının Yenilenmesi Hakkında Kanuna göre yenileme yapılacak yerler ile 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun hükümlerine tâbi yerlerde,
Birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
İkinci fıkranın (a) bendinin uygulanacağı alanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürünün onayı ile belirlenir ve çalışmalara başlanmadan en az onbeş gün önce çalışma alanında, bölge merkezinde ve bölgenin bağlı olduğu il merkezinde alışılmış vasıtalarla duyurulur, ayrıca varsa yerel gazete ile ilân edilir. Yapılacak çalışmalarda 2, 4, 14, 17, 19 ve 21 inci maddeler ile 13 üncü maddenin (B) ve 20 nci maddenin (B), (C) ve (D) bentleri hükümleri uygulanmaz.
Tapulama ve kadastro çalışmalarında tespit dışı bırakılan kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerin tescili yapılır.
Tapuya tescil edilmiş ormanlardan, haritaları teknik mevzuata uygun olanlar aynen, diğerleri ise teknik mevzuata uygun hale getirildikten sonra tapu kütüğüne aktarılır.
-------------------------
Kanun maddesinden de anlayacağınız üzere mükerrer kadastro geçersizdir. 1975 yılında gerçekleştiğini söylediğiniz kadastrodan önce 1965 yılında da bir kadastro çalışması yapılmış ve kesinleşmiş ise ikinci yapılan kadastro işlemi tapu sicil müdürlüğü tarafından resen iptal edilmelidir. Bunun istisnaları ve istisna yaratma usulleri de madde devamında açıklanmıştır. Bu itibarla, aslında hukuken ayakta olmayan bir kadastro tespitine dayalı olarak dava açmak üzere olabilirsiniz. Öncelikle bunu araştırmalısınız.
2.olarak, eğer 2. yapılan kadastro geçerli ve kesinleşmiş ise tapudaki kayıp 14 dönümün nerede olduğunu tespit etmelisiniz. Eğer bu 14 dönüm komşu parselde gözüküyor, yani komşu parselin yüz ölçümü 14 dönüm fazla ise davanızı bu malike yöneltmelisiniz. Eğer komşu parselde değilse, yani komşu parsel olması gerektiği kadarken müvekkilinizin parseli eksikse bu durumda tapu tashihi davası açmalısınız. Davalınız tapu sicil müdürlüğüdür.
|