Mesajı Okuyun
Old 02-03-2015, 14:19   #2
av.murat kılıç

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim Şen
değerli meslektaşlar, hiç iş davası almıyor olmama rağmen bir yakınımın iş davasına kabul etmek durumunda kaldım. tecrübe sahibi olduğum bir alan olmadığı için sizden bazı noktalarda yardım isteyeceğim.

müvekkil bir adi ortaklığın şantiyesinde elektrik mühendisi olarak 19,5 ay çalışmış. taraflar arasında noterde düzenlenmiş iş sözleşmesi var. sözleşmede işin belirli süreli olduğu yazılı. ayrıca ücret olarak da asgari ücrette anlaşılmış. müvekkil sözleşmenin kendisindeki nüshasını bulamadığı için inceleme fırsatım olmadı.

hizmet dökümü ve maaş bordrolarında ilk aylar 1.200 sonraki aylar 1.800 ve son bir yılda ise 2.100 TL brüt ücret aldığı görülmekte.

fakat müvekkilime hiçbir ay ödeme yapılmamış. şimdi dava açmaya hazırlanıyoruz. fakat davayı açmadan önce aşağıdaki hususlarda fikrinizi almak istiyorum.

1. Sözleşmede asgari ücret üzerinden anlaşılmış olmasına rağmen hizmet dökümü ve maaş bordrosunda daha yüksek görünen brüt ve net ücretler üzerinden dava açabilir miyim? karşı taraf sözleşmedeki rakamın geçerli olduğunu iddia ederse hakim sözleşmeye mi maaş bordrosuna mı itibar eder?

2. taraflar arasında belirli süreli iş sözleşmesi var. işin ve çalışmanın biteceği zaman belli. burda haksız fesih gibi bir durum yok, buna rağmen kıdem tazminatı isteyebilir miyim?

3. işin ne zaman biteceği belli olduğu halde ihbar tazminatı isteyebilir miyim?

4. maaş alacağını ayrı, asgari geçim indirimini ayrı mı talep etmeliyim? birlikte talep etmeme engel bir durum var mı?

5. iş Mardin'de yapılmış. Şantiye Mardin'de. Adi Ortaklığın adresi ise Ankara. Bu durumda hangi mahkeme yetkilidir?

6. bir şahıs ve bir şirketten oluşmuş bulunan adi ortaklık söz konusu. davayı ikisine ayrı ayrı mı yoksa sadece adi ortaklığa karşı mı açmalıyım?

7. işin ihale eden TOKİ. bu durumda davaya TOKİyi dahil edebilir miyim? bunun bana bir faydası olur mu?

8. Son olarak maaş alacağı, kıdem - ihbar tazminatı, asgari geçim indirimi dışında, işin şeklini ve mahiyetini düşünerek talep edebileceğim başka bir alacak var mıdır?

şimdiden teşekkürler


1. Müvekkilinizin Ücret alacağını maaş bordrosundaki yazan miktardan açabilirsiniz. Sözleşme asgari ücretle başlamış olabilir ilerleyen zamanlarda ücret artmış da olabilir.

2. Belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı olmaz. Çünkü 1475 sayılı iş kanunun 14. Maddesinde, iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshinden, işçi tarafından haklı feshinden ve yasada yer alan bazı özel haller sebebi ile yapılan fesihten bahsedilmektedir. Maddede kendiliğinden sona erme diye bir husus yasada yer almamaktadır.

3. İhbar tazminatı isteyemezsiniz.

4. Maaş alacağını ve AGI yi aynı davada ayrı ayrı belirterek isteyebilirsiniz.

5. Mardin ve Ankara İş mahkemelerinin ikiside yetkilidir.

6. Sadece adi ortaklığa karşı dava açacaksınız.

7. Toki ihale eden olduğundan toki ye başvuramazsınız. Alt işveren – Taşeron ilişkisi olsaydı hem işçiyi çalıştıran firmaya hem de işi yaptıran kuruluşa birlikte dava açabilirdiniz.

8. Fazla mesai alacağı varsa isteyebilirsiniz. Haftada 45 saatten fazla çalışmalar fazla çalışmaya girer. Duruma göre %50 ve %100 zamlı olarak isteyebilirsiniz.