Mesajı Okuyun
Old 24-02-2015, 18:04   #2
av.murat kılıç

Alıntı:
Yazan Analiz
Sayın meslektaşlarım bir konu hakkında değerli görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım.Sitede konu ile alakalı tüm yazıları okumama rağmen net bir cevaba ulaşamadım malesef.
Sorularım sırası ile ;
1-Kesinleşmiş olan icra dosyasına mal beyanında bulunmamaktan dolayı İİK 76'ya göre icra ceza mahkemesine açılacak olan dava duruşmalı mı yapılır yoksa duruşmasız mı yapılır?
2-Taraflara tebligat yollanır mı (Yani tebligat pul masrafları alınacak mı ?)
3-Dava neticesinde vekalet ücreti tayin edilmek zorunda mıdır?Bu ücret şu an 300 TL midir?
4-Eğer vekalet ücreti tayin edilirse vekalet ücreti alacağı için de ayrıca bir icra takibimi açılmalıdır yoksa icra dosyasında ki borca mı eklenecektir?
5-Kararın çıkmasından sonra diyelim ki vekalet ücreti için icra takibi açtık ancak takip kesinleşmeden borç (icra dosya borcu) borçlu tarafından kapatıldı.Vekalet ücretinin akıbeti ne olacak.Aynı soru takip kesinleşmiş olsa (Vekalet ücreti için açılan takip) idi cevap değişir miydi?
6-Davayı nerede açacağız?İcra dosyasının olduğu yerde mi yoksa davalının ikametgah yerinde mi?

Merhaba
İik 74 uyarınca mal beyanında bulunmayanlar için iik 76 ya göre mal beyanında bulununcaya kadar üç aya kadar hapis cezası veriliyor. Benim 3-4 yıl önce açtığım davalarda dosya üzerinden karar veriliyordu. Ancak hakim kararda vekalet ücretine takdir etmiyordu. Aslında duruşma olmasa bile en azından asgari ücret tarifesinde yazan dilekçe yazma parasına hükmetmesi gerekiyordu.

Ama 74-76 ya göre açılan bu davalar çok etkili olmuyor. Polis sanığı yanına gidip sanıktan mal beyanını alıp icra ceza mahkemesine gönderiyor. Bunu bizzat gördüm. Sanıkta polis beni kurtardı sanıyor herhalde.

İcra ceza şikayetinizde vekalet ücreti alabilirseniz ayrı bir takip yapabilirsiniz. Ancak ben aynı icra dosyasına icra ceza vekalet ücretini masraf diye ekleyen icra müdürlerine de rastladım. Ben bunun ancak itirazın iptallerinde mümkün olabileceğini düşünüyorum. İtirazın iptallerinde iptal kararını icra dosyasına koyup karardaki tüm masraf kalemlerini icra dosyası kapak hesabına ekletebilirsiniz.
Davayı ; icra dosyası nerdeyse o yerdeki icra ceza mahkemesinde açabilirsiniz. Bu konuda iik da kesin yetki vardır.
Kolay gelsin.