Meslektaşım,
Ben de sizinle aynı görüşteyim. Üniversite mezunu (hele ki bu üniversitenin ve bölümünün ne olduğu bile sonucu değiştirir, örneğin parlak bir genetik mühendisliği öğrencisinin geliri ile 2 yıllık bir yüksekokul mezununun geliri de kıyaslanamaz diye düşünüyorum.) bir kişinin gelirinin asgari ücret olacağının kabulü hayatın olağan akışına aykırı olur. Ancak bu tip dosyalarda ikili karşılaştırmayı yapabilmek adına Mahkemeler asgari ücret üzerinden hesaplamayı da isteyebiliyor. Sonuçta minimum gelirin asgari ücret olacağı herkesin malumu.
Ben Kazancı programında konuya ilişkin karar bulamamakla birlikte
www.tazminathukuku.com adresinde aşağıdaki karar özetlerini buldum. Umarım faydalı olur.
"Davacı, davalılardan Ali’nin kullandığı araçta yolcu olan kızının trafik kazası sonucu öldüğünü ve kızının ODTÜ kimya bölümünde okuduğunu ileri sürerek tazminat isteminde bulunmuştur. Alınan bilirkişi raporunda ölen kızın gelirinin asgari ücret üzerinden hesap edildiği anlaşılmış ve davacı bu rapora itiraz etmiş ve alınan ek raporda da bu itiraz reddedilmiştir. Davacının kızının öğrenci bulunduğu ve okulu bitirmesinin mümkün olduğu ve aksine de delil getirilmediğine göre, mahkemece, ölen kızın okulu bitirmesi durumunda gelirinin yüksek olacağı göz önüne alınarak, yeniden oluşturulacak uzman bilirkişilerden rapor alınması ve sonucu çerçevesinde karar verilmesi gerektiğinden, davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bozulması gerekmiştir. ( 11.HD.27.09.1993, 6543-5906)"
------
"Dava, trafik kazasından doğan destekten yoksun kalma ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Olayda yaşamını yitiren davacının desteğinin üniversite öğrencisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu olgu, desteğin ilerde üniversite mezunu olabileceğine ilişkin güçlü bir belirtidir. Bu durumda desteğin üniversiteyi bitirdiği gündeki ücreti, emsallerine göre belirlenip, tazminat miktarının buna göre hesaplanması gerekir. Mahkemece, bu yolla araştırma yapılmadan, asgari ücrete göre düzenlenen hesap raporunun esas alınmış olması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir. (4.HD. 19.06.2000, 3810-5975)"
------
"Ölenin Açıköğretim Kurumuna devam ettiği , öğrenim durumunda okula devam zorunluluğu bulunmaması nedeniyle babasının parçacı dükkanında çalıştığı toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Bu durumda ailesinin sosyal ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurulduğunda yüksek öğrenimini tamamlayacağını ve gördüğü öğrenime uygun bir kurumda görev alacağını veya serbest çalışarak hayatını kazanacağını kabul etmek gerekir. O takdirde ise, öğrenimini tamamladıktan sonraki hayat süreci içinde asgari ücretin üstünde bir gelire sahip olacaktır. Bu husus gözden kaçırılarak, davacılara destek olacağı sürede, asgari ücret düzeyinde bir kazancı olacağı yolundaki yanılgıya dayalı bilirkişi raporuna itibar edilmesinde isabet görülmemiştir. (19.HD.01.02.1996, 7311-857)"
Kaynak:
http://www.tazminathukuku.com/yargit...nat-hesabi.htm