Mesajı Okuyun
Old 13-02-2015, 14:49   #2
myilmaz

Sayın Meslektaşım,

Müvekkilinizin iş akdini feshetmesi haklı bir nedene dayanmıyor diye anlıyorum. Bu nedenle işverene ihbar öneli vermesi gerekirdi. Aralarında farklı bir anlaşma yoksa, haklı bir nedene dayanmadan iş akdini derhal sonlandıran müvekkilinizin ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğacaktır. Senet ile ilgili olarak da işveren tarafından herhangi bir işlem/takip yapılmadan evvel bir menfi tespit davası açmanızı tavsiye ederim. Böylesi daha ekonomik olur, aksi halde takipten sonra işlemleri durdurmak için bildiğim kadarıyla %115 teminat yatırmak durumunda kalacaksınız. Böyle bir davada tanık dinleterek işverenin işçilerden işe girişte teminat amaçlı senet aldığını ispatlayabilirsiniz. Ayrıca işverenin ticari kayıtlarında da inceleme talep edip müvekkilinize verilen bir borç olup olmadığı, senedin ticari defterlere işlenip işlenmediğini araştırtabilirsiniz. Yüksek ihtimalle işveren senedi kayıtlarına işlememiş olacaktır. Bu yollarla senet nedeniyle borçlu olmadığınızı ispatlayabilirsiniz.

Tüm yasal haklarından kastınızın ne olduğunu anlayamadım, bu hususu biraz açabilir misiniz? Gerçek ücretin tespiti yönünden ise müvekkilinizde yahut diğer işçilerden birinde elden ödeme yapıldığına dair makbuz varsa mutlaka sunmalısınız. Ayrıca müvekkilinizin yaşı, kıdemi, eğitim düzeyi, tecrübesi vs. gibi hususlardan yola çıkarak emsal ücret araştırması yaptırtabilirsiniz. Yine bu davada tanık dinleterek ücret konusundaki işveren uygulamasını ispatlayabilirsiniz. İlk aklıma gelenler bunlar.

Saygılarımla.