Mesajı Okuyun
Old 11-02-2015, 11:43   #4
onur budak

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avu.veysel
Sayın meslektaşım o sayfaya baktım fakat B.K. 60/3 de yer alan Daimi Def'i hakkının kullanımı ile ilgili karar ve açıklama bulamadım. O nedenle burada bir başlık açmak zorunda kaldım.

Sayın meslekdaşım Yargıtay uygulamasına geçmemiş bi konu olduğunu düşünüyorum. Üzerinden epey bi zaman geçmiş ama bi yararı olur belki.

"Daimi defi hakkı: (Eski) BK. 60/III(TBK 72/2) hususi bir hali hükme bağ¬lamaktadır. Eğer zararı doğuran haksız eylem, zarar gören aleyhine bir alacak hakkı meydana getiriyorsa, tazminat davası zamanaşımına uğramış olsa bile (zarar gören) borcu ifa etmeyebilir. Bu husus bilhassa irade fesadı ile sakat olan mukavelelerden doğan borç¬lar hakkında önemlidir. Tehdit, hile gibi bir fiil sonucunda borç altına giren, iradesindeki fesadı ileri sürerek böyle bir akitle bağlı kalmadığını diğer tarafa bir sene içerisinde bildirebilir. Eğer bu kimse bir senelik müddeti geçirmiş ise, artık sakat akit muteber bir akit olur. İşte böyle bir halde haksız eylem sonucunda borç altına giren zamanaşımı müddetini kaçırmış olsa bile, tehdit veya hile sonucunda yapılmış bulunan akde dayanarak kendisinden bir ödeme talebinde bulunulursa zamanaşımı müddetinin geçmesine rağmen, borcunu ifa etmekten kaçınabilir. İşte buna daimi defi hakkı adı verilir." (Haksız Eylem (Fiil) Den Doğan Talep Hakkı Ve Bu Hakkın Diğer Talep Haklarıyla Yarışması (Dava Hakkının Telahuku Prof. Dr. Kemal Tahir Gursoy (http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/312/3006.pdf)