06-02-2015, 10:29
|
#2
|
|
Merhabalar,
Öncelikli olarak 6098 Sayılı Borçlar Kanunun yürürlüğüne ilişkin kanun hükümleri çerçevesinde sona erme hali söz konusu olduğundan 6098 Sayılı Kanunu hükümlerinin uygulanacağı aşikardır.
Öncelikli olarak, kira ilişkisini genel hükümlere göre her zaman sonlandırabilirsiniz. Ki bu hallerde kiracının sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi, sözleşmeyi ihlal etmesi gerekir. Örneğin, belirsiz süreli kira sözleşmesi genel hükümler arasında yer alan TBK m: 328’e göre sözleşmenin her iki tarafınca feshedilebilir, buna karşın kiralanan şey konut veya çatılı iş yeri ise TBK m: 347/1 ve 2 uygulanacaktır.
TBK m:347/1 ve 2 hükmüne göre: Kira sözleşmesinin bildirim yolu ile sona ermesi: a- Belirli süreli kira sözleşmesi bakımından: Belirli süreli kira sözleşmeleri süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez (TBK m: 347).
b- 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden itibaren en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu ile, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir (TBK m: 347/1).
Açıklanan hükümler çerçevesinde sorularınızı cevaplamak gerekirse. Her irade birbirinden bağımsız değerlendirileceğinden mirasçılar tarafından açıklanan son irade açıklaması dikkate alınacaktır. Söz konusu irade yaklaşık sekiz yıl önce açıklanmıştır. Kira sözleşmesi de belirsiz süreli bir sözleşme olduğunu anlıyoruz. Bu halde; 10 yıllık sürenin sonunda herhangi bir neden bildirmeksizin üç ay önceden ihtarla bildirmek kaydı ile söz konusu ilişkiyi TBK m: 347/1 kapsamında sonlandırabilirsiniz.
Selamlar,
Av. Ferman Kaya
|