Mesajı Okuyun
Old 05-02-2015, 18:24   #1
fattas

Varsayılan Ikinci Kira Sözleşmesinin 10 Yillik Süreye Etkisi

Merhabalar,

Forum içerisinde araştırdım ama tam karşılığını bulamadığımdan konu hakkında tecrübeli meslektaşlarımızdan fikir almak istedim,

Müvekkillerimin babalarından kalan bir bina yaklaşık 30 yıldır aynı kiracı tarafından kullanılıyor. İlk kira sözleşmesinden sonra başlayan kira ilişkisinin devamı esnasında muris ile kiracı, yani aynı taraflar 8 yıl süreli yeni bir sözleşme yapıyorlar ve süre 31.12.2015 tarihinde dolacak. Bu arada kiraya veren ölünce mirasçısı olan müvekkillerim ve kiracı bu ikinci sözleşmeye ek olarak kira bedeliyle ilgili düzenlemeler içeren bir protokol de yapmışlar. Şu an ise kiracı emsallerine göre çok düşük bir kira ödediğinden tahliyesini istiyorlar.
Benim sormak istediğim ise şudur;
İlk yapılan sözleşmenin üzerinden 30 yılı aşkın süre geçmesine karşılık ikinci sözleşme henüz 10 yılı doldurmamış, 01.07.2014'den itibaren uygulama imkanı doğan BK. 347. maddesindeki 10. uzama yılı sonunda (-ki bu durumda ikinci sözleşmede belirlenen süre sonunda olacağını düşünüyorum) bir ihtar çekerek tahliye yoluna gidilebilir mi diye merak ediyorum. Zira kira ilişkisi 30 yıla dayanıyor, arada 8 yıl önce yapılan sözleşme yeni bir ilişki kurmaz diye düşünüyorum ama uygulamayı bilemediğimden görüşünüze başvurmak istedim,
Yardımcı olacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.