Mesajı Okuyun
Old 12-01-2015, 17:19   #1
Av. Eelif

Varsayılan iki tarafın tacir olduğu trafik kazası

Merhabalar. Stajyer avukat olduğum için sürekli dilekçelere cevap yazıyorum vs, bu yüzden de çok fazla araştırma yapmak zorunda kalıyorum. Bu konuyla ilgili de açılmış bütün konuları okudum, kanunlara baktım fakat kendi kafamdaki sorulara cevap bulamadım.

A şirketine ait bir araç ile B şirketine ait bir araç yolda giderken kaza yapıyolar. İki tarafta tacir. Fakat aralarında herhangi bir ticari ilişki yok. Yoldan geçen birbirleriyle alakası olmayan iki araçlar yani. A şirketi; B şirketi ve şirket aracının sürücüsü hakkında Asliye Ticaret Mahkemesinde tazminat davası açıyor.
Benim takıldığım konu şu; bu olayda Asliye ticaret mahkemesi görevli oluyor mu? Yani her iki tarafta tacir olduğu zaman her hukuki uyuşmazlığa ticaret mahkemesinde bakılır mantığı bana biraz saçma geliyor.
Diğer konuları incelediğim zaman, eğer davacı, sigorta şirketi aleyhine de tazminat davası açmış olsaydı TTK 1483 vd maddeler uyarınca ticari bir ilişki oluyor ve ticaret mahkemesi görevli oluyordu. Ama benim anlattığım olayda iki şirket arasında sadece haksız fiilden kaynaklı bir uyuşmazlık var. Kaldı ki bu haksız fiil ticari ilişkiden de kaynaklanmıyor.
Bu konuda bilgisi olanlar yazarsa sevinirim. Benim kafam bayağı bir karıştı çünkü.
Şimdiden Teşekkürler.