Mesajı Okuyun
Old 30-12-2014, 13:09   #5
Av. D. Koca

Alıntı:
Yazan txyz
Anladığım kadarıyla sözleşmenin belirli süreli olması durumunda da 10 yıl geçerli ....

...Burada belirli süreli sözleşmenin belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmesiyle geçen süre değil toplam kira sözleşmesi süresi kastediliyor. Ben bu şekilde yorumluyorum ama meslektaşlarımız konu ile ilgili ne düşünüyor acaba ?

Biraz karışık bir durum sayın meslektaşım...

En altta göreceğiniz Yargıtay Kararı, yenileme/uzama halinde de BK. 347 nedeniyle sözleşmeyi belirli kabul ediyor.

Belirsiz olması durumunda "kiranın başlangıcından" ibaresi var ancak sözleşmenin belirli olması durumunda on yıllık uzama süresini takip eden yıl" ibaresi var:

MADDE 347. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Örnek:

01.01.2001-01.01.2012 tarihlerini kapsayan bir yıllık kira sözleşmesi

Bildirim yapılmaması halinde bir yıl uzar:

01.01.2002-01.01.2003 : birinci uzama yılı

Kanunda, "on yıllık uzama süresi sonunda" ibaresi var.

01.01.2002-01.01.2012 : onuncu uzama yılı

Kanunda " on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde..." ibaresi var.

01.01.2012-01.01.2013 : on yıllık uzama süresini izleyen uzama yılı

01.10.2012 : on yıllık uzama süresini zileyen uzama yılının bitiminden üç ay öncesi

Aslında 10 değil 12 yıl sonunda kiracıyı tahliye edebiliyorsunuz...

Konuyla ilgili Karara.com'da bir adet Yargıtay Kararı buldum:

YARGITAY 6. Hukuk Dairesi
ESAS: 2013/6015
KARAR: 2013/7713

"...Olayımıza gelince; hükme esas alınan kira sözleşmesi 1.8.1993 başlangıç tarihli 2 yıl süreli olup, sözleşme konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.

1.8.1993 başlangıç tarihli kira sözleşmesi TBK.347 (6570 sayılı yasanın 11. maddesi ) uyarınca aynı şartlarda 1 er yıl uzamakla belirli süreli kira sözleşmesi olarak uzayıp, belirsiz süreli kira sözleşmesi haline gelmez.

Bu nedenle 1.8.1993 başlangıç tarihli kira sözleşmesi TBK. yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 10 yıllık süre dolmuş ise de,
TBK. nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında 6101 sayılı kanunun geçici 2. maddesine göre 10 yıllık süresi dolmuş olan kira sözleşmesinde TBK.347. maddesine göre kiralayanın akdin feshi ve kiralanandan tahliyesi istemi hakkında yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiştir. Bu nedenle 28.3.2012 tarihinde açılan davanın süresinde olmadığı nazara alınmadan yazılı şekilde tahliye isteminin kabulüne karar verilmesi doğru değildir..."
http://www.kararara.com/forum/viewto...p?f=48&t=20354

B. Kira süresi
MADDE 300. Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.

Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.

MADDE 347. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

Alıntı:
Yazan txyz
Yani 2003'de imzalanan 5 yıllık kira sözleşmesinden sonra 2008'de yeni bir 5 yıllık kira sözleşmesi yapılmışsa uygulama kanunu da dikkate alınarak 2008'den itibaren değil de 2003'den itibaren 10 yıl hesaplanıyor. ...
...
. Ben bu şekilde yorumluyorum ama meslektaşlarımız konu ile ilgili ne düşünüyor acaba ?

Sayın meslektaşım, ilgili maddede " sözleşme başlangıcından ve 10 yıllık uzama süresi" ibareleri var, o nedenle yeni kira sözleşmesi ile 10 yıllık süre yeniden başlar düşüncesindeyim.

Ben de sizin gibi bu konuda diğer meslektaşların düşüncelerini merak ediyorum; özelilikle konuyla ilgili uygulaması olan veya Yargıtay Kararı bulunan meslektaşların...