25-12-2014, 13:31
|
|
|
Kat Mülkiyeti Kanununa göre aidat farklılıkları
Bugün neticelenen bir davamızda yazlık bir sitede site önünde bulunan yazlık gazinonun maliki olan müvekkilimiz hakkında site genel kurulu tarafından alınan karar gereğince diğer bağımsız bölümlerin 3 katı aidat ödemesine karar verildi. Esasen müvekkilimize herhangi bir toplantı çağrısı yapılmamışken yokluğunda yapılan genel kurulda diğer bağımsız bölümlerin 3 katı aidat ödemesi kararı alınmış ve aidat borcu eksik ödendiği gerekçesiyle icra takibine konu edilmiştir. Müvekkil ilamsız icra takibine süresi içerisinde itiraz etmiş ve takip durmuştur. Davacı site yönetimi tarafından açılan itirazın iptali davasında itirazın iptaline karar verilmiş ve aylık %5 faize hükmedilmiştir. Hakimin gerekçesi ise genel kurul kararının iptalinin istenmemesi ve icra takibi ile genel kurul kararına muttali olunduğudur.
Araştırmalarımda bir emsal bulamamakla birlikte yönetim planı olmayan ve genel kurul kararıyla yönetim planı oluşturulmayan bir sitede diğer bağımsız bölümlerin 3 katı aidatın tek bir bağımsız bölüme münhasıran belirlenmesi ve toplantı çağrısı yapılmaksızın alınan bu kararın hiç bir şekilde iptal edilemeyecek olması benim mantığıma aykırı gelmektedir. Bu haliyle müvekkil söz konusu taşınmaz yıkılmadıkça 3 kat aidat ödemek zorunda kalacağı gibi dava sonucunda son 3 yıllık aidat farkı da bu şekilde tahsil edilebilecektir. Aylık %5 faiz kat mülkiyeti yasasında var olmakla birlikte günün koşullarında uygulanması afakidir. Konu ile ilgili görüşü olan meslektaşlarımın değerli fikirlerini rica ediyorum
|