Mesajı Okuyun
Old 01-12-2014, 14:07   #1
Gökhan Uysal

Varsayılan Yarişma şartnameleri/taahhütnamelerinin Hukuki Durumu

Merhabalar sevgili mesleki ailem,

Müvekkilimin benden risk incelemesi yapmamı istediği şey, organizatör olarak düzenleyeceği bir yarışmanın katılımcılarına imzalatacağı taslak bir şartname/taahhütname. Açıkçası anlaşılacağı üzere bunun tam olarak hukuki adını ben dahi tespit edebilmiş değilim. Yarışma fiziki bir yarışma olup ağırlık kaldırma, koşma, yüzme vs. gibi ağır fiziki şartlar içermekte. Sözleşmede yer alan feragatler de zarara uğranılması durumunda organizatör firmayı sorumluluktan kurtarmak üzere hazırlanmış. Kısaca ve fikir vermesi açısından birkaç maddesini özetlemek gerekirse;

-Organizasyon içerisinde yaya ya da araç trafiği olabileceğini ve bunun getirebileceği tüm riskleri kabul ediyorum.

-Yarışmada uğrayacağım her türlü zarar ile ilgili organizatör firmayı dava etmeyeceğimi taahhüt ediyorum.

- Yaralanma, felç ihtimallerini, fiziksel sınırlarımı fazlaca zorlayacağımı, tüm bu zararlarla ilgili her türlü hak talebinden şahsım, mirasçılarım, kanuni temsilcilerim adına feragat ediyorum…

SORULARIM :

-Sözleşmenin tipi nedir? Hukuki açıdan hangi mevzuatla örtüşmektedir? Kaynak olarak neleri kullanmam, feragatlerin geçerli geçersiz oluşunu hangi açıdan irdelemem gerekir?

-Doğmamış haktan feragat mümkün müdür?

-Parkur ve yarışma gereçleri ile ilgili yeterli bilgilendirme ile yukarıdaki ve benzeri feragatler geçerli hale gelir mi?