Konu
:
İntifa Hakkı Tesisi
Mesajı Okuyun
21-11-2014, 14:02
#
2
Av.Suat Ergin
Alıntı:
Yazan
Av. Fatih KOCATÜRK
Merhabalar Sayın Meslektaşlarım,
Müvekkillerime bir dernek kuruluşu sürecinde yardımcı oluyorum. Bu süreçte karşılaştığım ve çok da aşina olmadığım gayrimenkul hukuku ile ilgili bir durumu sizlere danışmak istiyorum. Müvekkillerin dernek merkezi olarak kullanacakları bir apartmanın bağımsız bölümü olan bir daire, arada herhangi bir yazılı sözleşme, tapu şerhi vs. olmaksızın maliki tarafından uzun yıllardır müvekkillerin kullanımına verilmiş bir yer. Bu durum gayrimenkul hukuku anlamında aslında bir bedelsiz intifa hakkı tesisidir değil mi? Ancak dediğim gibi tapuya şerh düşme veya noterde sözleşme yapma gibi işlemler olmamış.
İl Dernekler Müdürlüğü de kuruluş için kira sözleşmesi veya taşınmazın bedelsiz olarak kullanıma verildiğine dair bir belge istiyor. Sizce bu belge, maliklerle tapuya gidip tapuda intifa hakkı tesis ettirip tapudan alacağım bir belge mi olmalıdır? (Tabi burada da dernek henüz tüzel kişilik kazanmadığı için intifa hakkından yararlanan kim olacak sorusu da gündeme geliyor.)
Yoksa adi yazılı bir sözleşme şeklinde ".... adresindeki maliki bulunduğum taşınmaz ..... Derneği'nin merkezi olarak kullanımına tahsis ediyorum." tarzında hazırlayıp malike imzalattığım bir belge mi olmalıdır?
Şimdiden değerli fikirleriniz için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Taşınmazın malikinin tapuda "intifa hakkı" vereceğini sanmıyorum. Bu nedenle, yazdığınız şekilde bir belge yeterli olacaktır.
Av.Suat Ergin
Üye Kimliği
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın