Mesajı Okuyun
Old 19-11-2014, 15:51   #7
Av. Tulse

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Selim HARTAVİ
Sayın Meslektaşlarım;

Bakanlar Kurulu kararıyla İmara açılan bölgelerin alt yapı projesi kapsamında İdare tarafından müvekkillere ait arsa niteliğindeki taşınmazın bir bölümünün daimi irtifak hakkının acele kamulaştırmasına karar verildiği gerekçesiyle davalı idare tarafından Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılarak daimi irtifak hakkı nedeniyle taşınmazın kamulaştırılan kısmına idare adına EL KONULMASINA karar verilmesi talep edilmiş mahkemece "müvekkillere dava açıldığına yönelik ne bir dava dilekçesi, ne davetiye veya herhangi bir bildirim ve tebligat dahi yapılmadan keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak, bilirkişi raporu dahi taraflara tebliğ edilmeden" nihayetinde bilirkişilerce çok düşük olarak belirlenen taşınmazın irtifak hakkı kamulaştırma bedeli taşınmaz malikleri adına açılan banka hesabına yatırılmış ve müvekkillerin taşınmazına mahkemece EL KONULMASINA kesin olarak karar verilmiştir. Bu karar müvekkillere tebliğ edilmiş olup müvekkiller tarafından herhangi bir itiraz yada başvuruda yapılmamıştır.

1-)Mahkeme tarafından tespit edilen bu kamulaştırma bedeli ile taşınmazın gerçek değeri arasında fahiş bir fark bulunmaktadır. Bedele yönelik neler yapılabilir?

2-)2942 sayılı kanunun 10. maddesi uyarınca bu karara karşı temyiz yolu açık olduğu halde Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kesin olarak karar verilmiş bu karara karşı BEDEL YÖNÜNDEN temyize gidilebilir mi?

3-)İdare tarafından açılan bu TESPİT ve EL KONULMASI istemli davası sonucunda mahkemece taşınmaza EL KONULMASI kararından sonra idarenin ayrıca TESCİL davası açması mı? gerekiyor? Yoksa EL KONULMASI işlemi aynı zamanda TESCİL hakkı sonucunu doğurur mu?

Görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız müteşekkir kalırım.

Saygılarımla...


Acele kamulaştırma davaları 2942 Sayılı kanunun 27 maddesi ile düzenlenmiş olup, İdarenin kısa süre içerisinde taşınmaza girme hakkını elde etmesini sağlar. Asıl dava niteliğinde olmayıp işin aciliyetine binaen davalılara da tebliğ zorunluluğu yoktur. Sizin sorularınızı da yanıtlamaya çalışayım meslektaşım;
1-Acele kamulaştırma davalarında belirlenen bedel kesin değildir. Dolayısıyla 10. madde davası açıldığında tekrar keşif yapılacak ve yeniden bedel belirlenecektir. Asıl davada itirazlarınızı ileri sürersiniz.
2-Acele kamulaştırma davaları sonucu verilen kararlar temyize tabi değildir.
3-Acele kamulaştırma davası sadece İdarenin taşınmaza mümkün olan en kısa sürede girmesinin yolunu açar. Ancak taşınmazın kendi adına tescil edilmesi için 10. madde dava açma zorunluluğu vardır.

İyi çalışmalar.