Görüşlerine önem verdiğim bir meslektaşımla bir konuda ayrı düşünüyoruz. Öncelikle konuyu örnekleyeyim:
Mahkeme boşanmaya karar vermiş ve fakat tedbir nafakası talep edilmiş olmasına rağmen kadın lehine tedbir nafakasına hükmetmemiştir.
Kadın hem boşanma hükmünü hem de tedbir nafakasının reddine dair hükmü temyiz etmiştir. Yargıtay, mahkeme kararını "boşanma" yönünden onamış, "tedbir nafakası" bakımından ise, "tedbir nafakasına karar verilmelidir" diyerek bozmuştur. Boşanma kararının kesinleştiğine dair mahkeme şerh de vermiştir.
Mahkeme bozmaya uymuş ve ileri tarihe duruşma günü vermiştir.
Soru şudur: Mahkeme bozmaya uyduğuna göre tedbir nafakasına hükmedecektir. Ancak tedbir nafakasının sona erme zamanı ne zamandır? Benim görüşüme göre, davanın açıldığı tarihten boşanmaya ilişkin hükmün kesinleştiği tarihe kadar tedbir nafakası işletilecektir.
Değerli meslektaşıma göre ise, tedbir nafakasına ilişkin hüküm bozulup, yargılama devam ettiği için buna ilişkin karar kesinleşinceye kadar, tedbir nafakası devam edecektir.
Örneğin boşanmaya ilişkin karar Temmuz 2014'te kesinleşmiş olsun, tedbir nafakası ile ilgili yargılama(Tekrar Yargıtay'a gideceğini de varsayarak) Eylül 2015'te nihayete erip, kesinleşmiş olsun.
Ben boşanma kararının kesinleştiği Temmuz 2014'e kadar nafakanın işletilmesi gerektiğini, meslektaşım ise Eylül-2015'e kadar işletilmesi gerektiğini iddia etmekteyiz.
Siz ne dersiniz? Farklı görüşü olan varsa, onlar da paylaşırsa sevinirim.
